Прочитај ми чланак

Све јачи захтеви у Турској да Света Софија поново постане џамија

0

Aja Sofija

Цариград – Чувена црква Аја Софија у Цариграду могла би поново постати џамија, извештава британски Економист наводећи да су наде у Турској да ће се то догодити подстакнуте информацијама да ће турски премијер Реџеп Тајип Ердоган крајем овог месеца предводити молитву у том објекту. 

Молитва би требало да буде одржана 29. маја, поводом 561. године од када је Султан ушао у тадашњу цркву Аја Софија и шаку земље са њеног пода ставио на свој турбан у знак понизности пред Богом, након чега је катедрала постала џамија Аја Софија.

Ердоганови саветници су, како пише Економист, одбацили причу о томе да та црква поново постане џамија, назвавши је „фантазијом”.

Међутим, виши званичници Ердоганове Партије правде и развоја не крију да би волели да се у тој цркви моле муслимани.

Од 1935. године та црква је музеј, што је био део програма турског вође Кемала Ататурка да секуларизује Турску и избрише њену отоманску прошлост.

Исламисти желе то да преокрену. „Ају Софију сматрају симболом освајања, исламске супериорности над хришћанством”, рекао је турски историчар Тугба Тањери Ердемир.

Заменик премијера, Булент Аринч, рекао је да „ми гледамо у ову заборављену Аја Софију и молимо се Алаху да су близу нас дани када ће нам се она осмехнути”.

Та изјава повредила је осећања православних хришћана, а васељенски патријарх Вартоломеј рекао је за један италијански лист да је та црква изграђена као сведочанство хришћанској вери и да, ако ће бити поново отворена за верску службу, она може бити само хришћанска.

Турски исламисти одговарају да њихова борба има правни основ. Аја Софија била је лично власништво Мехмеда ИИ који је декретом одредио да она треба да остане џамија „до судњег дана”.

И поред тога, поједини муслимански интелектуалци залажу се за компромис и предлажу да Аја Софија буде отворена за верске обреде и за муслимане и за хришћане.

То се, ипак неће десити јер је 3. маја поднет нацрт закона који предвиђа да црква буде промењена у џамију.

Нацрт закона поднео је посланик Хами Јилдирим, близак свештенику Фетулаху Гулену, који живи у Пенсилванији, а кога турски премијер Ердоган оптужује да жели да свргне његову владу.

Пошто није успео да дискредитује Ердоганову владу путем корупционашке афере коју су покренуле његове присталице у правосуђу, чини се да је Гулен прибегао подривању њених верских основа, наводи Економист.

„Они користе Аја Софију како би нас намамили. Нећемо упасти у њихову замку”, рекао је посланик Ердоганове партије, Булент Туран.

Ердоганов заменик, Булент Аринч ове недеље је јасно саопштио да промена статуса Аја Софије „није на дневном реду владе”.

(Евроазија.инфо)