Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ: Убедљива победа ЕУ скептика

0

madjarska-izbori

Према нешто раније објављеним резултатима анкете по изласку с гласачких места, Фидес је освојио 48 одсто гласова, опозициони левичарски савез добио је 27 одсто, а десничарска странка Јобик 18 одсто.

Посланик Фидеса Ђерђељ Ђуљаш рекао је државној телевизији да ће та партија имати већину у будућем парламенту.

„На основу разлика међу партијама, сада можемо засигурно да кажемо, да ће, први пут од промене режима, влада десног центра имати два узастопна мандата“, рекао је Ђуљаш.

„За сада још не видимо тачне размере наше изборне победе, али је, у сваком случају, јасно да ће алијанса Фидес-Хришћанске демократе, имати више од 100 места, од 199, у следећем, мањем парламенту“, навео је Ђуљаш.

Данашњи парламентарни избори одржани су после уставних промена којим је смањен број посланика, а први пут је гласање омогућено и Мађарима с двојним држављанством који живе ван матице и могу да гласају поштанским путем.

И пре избора било је готово сигурно да ће Орбанов Фидес освојити већину, упркос својој специфичној политици, која је разгневила Европску унију и негативно се одразила на страна улагања, а једино питање било је да ли ће задржати двотрећинску већину која тој странци омогућава да мења устав.

(РТС)