Прочитај ми чланак

САД : Кју клукс клан уноси страх

0

kkk

(Глас Русије)

У новинским извештајима у САД може се ових дана наћи „Кју клукс клан“. Рекламни листићи организације су се појавили у Тексасу, Луизиани, Илиноису, Пенсилванији и на Флориди. Клан позива Американце да ступе у борбу против прилива имиграната.

Тамнпути становници малих градова су више него уплашени, власти воде истрагу. Стручњаци сматрају да је ово начин да се привуку нови чланови, обзиром да је клан изгубио претходну популарност.

Појаву рекламних листића испрепадао је многе становнике, а међу њима највише тамнопуте становнике Тексаса:

Када сам отворила овај листић, заправо, нисам ни разумела о каквим је „белим витезовима“ реч. А потом сам ужаснута схватила да се ради о „Кју клукс клану“.

Формално гледано, дистрибуција оваквих рекламних брошура није незаконита. Сам клан у САД није забрањен, без обзира на расистички карактер организације- њу посредно штити устав САД, где се гарантује слобода говора. Ипак, однос према клану, код већине Американаца је одавно веома негативан. Све памте да су чланови ове организације убијали афроамериканце. У САД може се наћи свега неколико држава где се клану дозвољавају шетње кроз град једном годишње. Чак и најконзерватвније јужне државе се противе позивима за „белу Америку“, говори житељка градића Роум из државе Тексас Сили Фоулер:

О! Била сам шокирана. То је увредљиво. Ми не желимо да се нешто овако дешава у нашем крају. Ужасно је што су ти људи уопште били овде.

Власти оних држава где су се рекламни листићи појавили, већ су изјавиле да су решене да истраже ко стоји иза ове акције. Представник полиције Тексаса, капетан Кевин Бентон признаје :

Нама нису потребни овакви проблеми у нашем округу. Желимо да све то остане иза нас. Желимо да се више никада не понови.

Према неким подацима, у САД активно је више од 100 штабова покрета. Најпре, они су базирани у конзервативно оријентисаним јужним државама и на средњем западу. Посебно су активне постале ове организације након 2008.године, када је на чело САД по први пут у историји стао тамнопути политичар Барак Обама. Стручњаци кажу да ипак нема места становишту да се ради о потпуном повратку Кју клукс клана.