• Почетна
  • СВЕТ
  • ЕУ У КОЛАПСУ: Демонстранти повређени, саобраћај паралисан у Бриселу
Прочитај ми чланак

ЕУ У КОЛАПСУ: Демонстранти повређени, саобраћај паралисан у Бриселу

0

Untitled-1

Брисел – Два демонстранта и један полицајац повређени су данас током синдикалних протеста у Бриселу на којима је полиција употребила водене топове и сузавац против насилних група.

Један демонстрант је повређен када је покушао да баци каменицу на припаднике полиције и случајно погодио себе у главу, саопстила је белгијска полиција.

Репортер агенције АП јавио је да је видео неколико повређених, међу којима и једног полицајаца, највероватније погођеног коцком из калдрме.

Организатори протеста очекивали су око 40.000 учесника, али портпаролка бриселске полиције Илсе ван де Кере, оцењује да је одзив био око 25.000 људи.

Демонстрације, који је организовала Федерација европских синдиката, позивајући грађане из целе Европе да шетњом покажу протест због мера штедње, почео је мирно, али је до сукоба с полицијом дошло на самом крају шетње, на Шумановом тргу, где се налази седиште већине институција ЕУ.

Полиција тврди да су насиље изазвали скинхедси и чланови синдиката лучких радника из Антверпена који су напали полицајце каменицама, након чега је полиција употребила сузавац и водене топове.

Осим што су готово паралисале саобраћај у Бриселу, америчка амбасада била је закључана док је амбасадор САД у ЕУ Ентони Л. Гарднер, држао брифинг с новинарима, невезан за протесте.

Особље амбасаде каже да је ово први пут, колико се сећају последњих година, да је амбасада била закључана.

(Политика)