• Почетна
  • СВЕТ
  • Ештон: Пажљиво разматрамо наше будуће односе са Русијом
Прочитај ми чланак

Ештон: Пажљиво разматрамо наше будуће односе са Русијом

0

eston

Атина – Чланице ЕУ на неформалном заседању у Атини разматрају како да помогну Украјини, а да истовремено не угрозе односе са Русијом.

Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон и шефови дипломатије 28 држава чланица састали су се данас у Атини на неформалном заседању да би размотрили како да помогну Украјини, а да истовремено не угрозе односе са Русијом.

“Пажљиво разматрамо наше будуће односе са нашим великим суседом, Русијом”, навела је Ештонова и додала да и Москва треба да допринесе смиривању кризе, као и да ЕУ треба да “изрази подршку Украјини”, пренела је грчка агенција АНА.

Шефица европске дипломатије рекла је да ЕУ “пажљиво прати развој” ситуације, као и да “НАТО још није потврдио наводе да се руске трупе повлаче” оценивши да је “веома важно да Русија докаже да је озбиљна када је реч о смиривању кризе, тако што ће повући трупе” са границе са Украјином.

Она је истакла да Брисел са забринутошћу прати будуће потезе руске армије чије је повлачење најављено прошле недеље.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг нагласио је да ЕУ мора да буде спремна за оштрије санкције према Москви, уколико те мере буду неопходне.

Веома је важно за нас да останемо снажни и уједињени у вези са санкцијама које смо предузели против појединаца у Русији и на Криму, а да припремимо далекосежније мере уколико буде неопходно”, рекао је Хејг.

Он је оценио да ЕУ мора да буде спремна, јер је “ситуација и даље веома опасна и веома напета”.

„Санкције су инструмент. Али за нас је увек циљ поштовање међународног права”, навео је грчки министар спољних послова Евангелос Венизелос, док је шеф холандске дипломатије Франс Тимерманс казао да постоје три начина за подршку Украјини.

Договор о приступању Украјине у ЕУ, програм Међународног монетарног фонда за Украјину и предстојећи председнички избори”, рекао је Тимерманс.

Финансијски званичници ЕУ упозорили су прошле недеље на последице санкција против Русије рекавши да је европска економија већ успорена.

(Танјуг)