• Почетна
  • СВЕТ
  • Украјински пучисти ухапсили 12 специјалаца „Беркут“
Прочитај ми чланак

Украјински пучисти ухапсили 12 специјалаца „Беркут“

0

berkut

Украјинско тужилаштво, агенти државне безбедности и припадници МУП – а све се те структуре налазе под пуном котролом евро-пучиста – данас су у Кијеву ухапсиле 12 чланова расформиране специјалне јединице „Беркут“.

Сви су оптужени за пуцњаву 20. фебруара у главном граду Украјине у којој је било људских жртава.

Портпарол тужилаштва Василија Зори саопштила је да су неки ох ухапшених већ прошли детектор лажи (полиграф), али ништа није рекла о резултатима.

Снајпери су 20. фебруара виђени (и снимљени) на згради украјинске владе, горњим спратовима хотела „Украјина“ и неким зградама у улицама Институтска и Банковаја.

Неколико демонстраната је тог дана било убијено испред улице Грушевског.

Пучиста задужен за „контролу рада тужилаштва“ Олег Махњицкиј већ је саопштио да су личности снајпериста „већ познате“ и да су сви грађани Украјине.

Као што се зна, 5. Марта се појавио снимак пресретнутог телефонског разговора министра спољних послова Естоније, Урмаса Паета са Кетрин Ештон, у којем је он комесарки ЕУ предочио да су све жртве ликвидирали „исти снајперисти“. Па притом подвукао: „Све је јасније да иза снајпериста не стоји Јанукович већ неко из нове коалиције“.

Под „новом коалицијом“ Пает је имао у виду оне који су данас власт у Украјини.

Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, објавио је претходних дана да Москва располаже подацима да је деловање снајпериста у Кијеву повезано са екстремном организацијом Десни сектор чији лидер, Дмитриј Јарош, се званично регистровао као кандидат за председника Украјине.

Ако се ово има у виду, не изнанађује што је функционер Министарства иностраних послова Русије задужен за људска права, Константин Долгов, данас упозорио не само Кијев: да се на праве исхитрени и политизовани закључци у „случају снајперисти“ на бази „изненадно откривених материјала“ и хипотеза.

„Пажљиво пратимо такозвани „случај снајпериста“. Уочили смо симптоматичну халабуку у америчким медијима поводом изненадних „нових информација“ о том случају. Позивамо да се не на основу њих изводе несмотрени и политизовани закључци. У прошлости се такав приступ увек показивао проблематичним. Истрага зато мора да буде професионална, непристрасна, заснована на провереним и неспорним фактима и обављена без мешања извана“ – упозорио је Долгов.

 

(Факти)