Прочитај ми чланак

РАСУЛО: У америчкој војној бази поубијали се међусобно! (Видео)

0

Нападач је идентификован као Иван Лопез, тридесетчетворогодишњи војник, који је службовао о тој бази. Нападач је извршио самоубиство након што су га снаге безбедности опколиле.

ВАШИНГТОН – Амерички војник идентификован као Иван Лопез (34)убио је троје војника пре него што је себи одузео живот у војној бази Форт Худ, у америчкој држави Тексас.

Шеснаест особа је такође повређено. Најмање четворо од њих је у критичном стању према наводима лекара. Све жртве су војници.

У истој бази се већ догодио сличан инцидент 2009, када је убијено 13 људи. Напад ватреним оружјем се догодио у среду око 16.00 по локалном времену (1.00 у четвртак по централноевропском времену), у два различита дела те огромне базе – један где се налази медицинска бригада и други где је батаљон за превоз. Пуцањава је трајала између 10 и 15 минута.

ubijen americki vojnikt

Нападач је провео четири месеца у Ираку 2011. и имао је „психолошке проблеме“, посебно депресију од које се лечио, рекао је генерал Марк Мили, командант базе на конференцији за штампу. „У овом тренутку нема индиција да је напад био везан за тероризам“, додао је генерал.

Човек је ушао у једну зграду базе и отворио ватру, затим је сео на возило и поново пуцао са полуаутомазтском пушком Смит и Весон калибра 45 милиметара коју је недавно купио у околној радњи. Затим је изашао из возила, ушао у другу зграду и поново отворио ватру, рекао је генерал. Снаге безбедности су интервенисале врло брзо и једна припадница војне полиције је дошла до осумњиченог, који је тада пуцао у себе. Име војника који је извршио напад није саопштено. Он је ожењен и има породоцу, а пребачен је у Форт Худ у фебруару.

База Форт Худ, највећа у САД, је остала блокирана више сати пре него што су укинуте безбедносне мере. Председнк Барак Обама је у изјави из Чикага рекао да овај догађај отвара ране и сећање на оно што се догодило у Форт Худу пре пет година.

„Очајни смо што је таква једна ствар могла поново да се догоди“, рекао је Обама. „Не знамо шта се догодило вечерас, али очигледно да је осећање сигурности још једном нарушено“, додао је амерички председник и додао да је много људи у тој бази више пута служило у Ираку и Авганистану и да би требало да се осећају сигурно кад дођу кући.

У тој истој бази је 5. новембра 2009. мајор Нидал Хасан је отворио ватру у једној лекарској соби у бази и убио 13 људи, од којих 12 војника, а ранио 30. Нападач је савладан. Хасана, који је данас делимично парализован, војни суд је осудио на смрт у августу прошле године. У септембру прошле године бивши припадник америчке ратне морнарице Арон Алексис је ушао у комплекс америчке ратне морнарице у Вашингтону где је отворио ватру и убио 12 људи, а осам повредио пре него што је њега убила полиција.

(Агенције)