Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Тито је био гори диктатор од Павелића

0

tito-i-pavelic-foto-kurir-1391893015-442251

Председница екстремно хрватске странке Права Анте Старчевић (ХНС АС) Ружа Томашић упоредила је некадашнег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита са усташким вођом Антом Павелићем, рекавши да је он био гори диктатор од овог потоњег јер је у његово време погинуло више људи.

За актуелног премијера Зорана Милановића је рекла да је ‘бахат и несваспитан”, као и да нема никакве резултате иза себе. “Замерам му то што није одржао обећања из изборне кампање”, рекла је Томашић али је подржала његову прошлонедељну посету Аустралији и Новом Зеланду. Она је и сама недавно боравила у Аустралији, где су у клубовима хрватске емиграције сликала испод Павелићевих портрета. Сматра да Хрвати у Аустралији имају право да раде оно што им је воља.

“Зашто вам смета слика Анте Павелића код припадника хрватске емиграције”, запитала је Томашићева. Њој не смета ни поздрав „“За дом спремни”” иако га, каже, не користи већ јој више смета поздрав “за свој џеп спремни” и када људи за свој дом „нису спремни“.

“Или ћемо се одрећи свих диктатора или никога”, рекла је Томашићева и додала да је “Тито био гори диктатор од Павелића” јер је, како верује, у његово време погинуло пуно више људи.

Европска народна партија и њен председник Жозеф Дол противе се да Томашићева, као евроскептик, буде на листи ХДЗ-а на предстојећим европарламентарним изборима.

Она, међутим, каже да је потписала коалицију са ХДЗ-ом, а не са ЕПП-ом, те да нема “те групе у Европском парламенту“ која ће, како је рекла, њој забранити да брани хрватске националне интересе.

“Европски народњаци се морају носити са чињеницом да на изборе за Европски парламент идемо са заједничком листом. Не видим разлога да не будем на тој листи, осим ако то не смета неком трећем”, рекла је Томашићева учествујући у емсији ХТВ-а “Недељом у 2”.  Рекла је и да јој је плата европарламентарца 6.200 евра од чега Хрватској плаћа 40 одсто пореза.

(Танјуг)