Прочитај ми чланак

БЕРЛИН: Томпсон у песмама слави убиства Срба и Јевреја, он је наци Хрват

0

marko-perkovic-tompson-1379625382-368793

Немачки медији су у дилеми око одржавање концерта хрватског певача Марка Перковића Томпсона у Берлину, а тамошњи „“Курир“ га назива ““наци Хрватом“.

Из Перковићевог штаба оцењују да је то не само увреда за Томпсона већ и за његову публику”, пренео је ријечки Нови лист.

Перковић, који је подједнако “успешан и контроверзан”, би са својим бендом у берлинском “Колумбијахолу” требало да наступи 26. априла, пише берлински лист под насловом “Сме ли наци Хрват Марко Перковић да наступи у Берлину”?

Током Перковићеве светске турнеје на његовом је концерту у Франкфурту било 13.000 обожаватеља. Перковић слови за једну од најутицајнијих хрватских звезда. Али, шта се крије иза фасаде рок-певача”, пита немачки лист.

Томпсон је своје концерте започињао усташким фашистичким поздравом „“За дом!”“, пише ““Курир“” и додаје да је он певао песме у којима се славе убиства Срба и Јевреја у концентрационим логорима.

„“Курир“”, како је пренео ријечки дневник, наводи и да је певачу, који за себе каже да није нити нациста, нити фашиста, већ патриота, у Холандији својевремено забрањен наступ те да су у Швајцарској и Хамбургу његови концерти отказани због претње кршења јавног реда и мира. Подсећа се и да је Томпсон у Берлину већ наступао 2006. и 2009. године када је напунио концертну дворану “Колумбијахол”.

Јаков Колак, организатор овог догађаја, који се на Фејсбуку најављује као музички спектакл највеће хрватске звезде, за берлински дневник каже да Томпсон више не пева о рату и да је његов нови албум “потпуно безазлен”. “У његовим текстовима нема ничег радикално-десничарског. Биће то одличан породични концерт”, рекао је он.

329957_zagreb02reutersfoto-antonio-bronic_ff

Хрватски портал Тхомпсон.хр је писање „“Курира“” назвао покушајем блаћења хрватског певача.

„Немачка јавност и неки озбиљни медији не питају се треба ли Томпсон да пева у Њемачкој, али то се пита један портал, по нама безначајан и у малом месту, а камоли у држави Немачкој. Колико је битан, говори и чињеница да су неки хрватски ‘душебрижни’ медији први пут пренели неку вест са тог портала“, наводи се у одговору „Куриру“ и додаје да зачуђује чињеница да неки „душебрижни“ портали у Хрватској опет у “свом удбашком маниру” преносе чланке неког портала за који није чула већина новинара у Немачкој, а камоли у Хрватској.

Одбацује се и да је Томпсон нациста уз објашњењем да он то ни не може да буде јер је рођен тек 1966. године. Не негира се, међуитм, да је Томпсон учесник хрватског рата и родољуб.

„Прозивати човека и етикетирати га нацистичким певачем, није само увреда Томпсону него и његовој публици и свим хрватским бранитељима чији је и он био припадник“, наводи се у саопштењу објављеном на портал Тхомпсон.хр

(Танјуг)