• Почетна
  • ВИДЕО
  • УПОЗНАЈТЕ СУПЕРСОНИЧНИ БОРБЕНИ АВИОН – Јаковљев Јак 141 (Видео+фото)
Прочитај ми чланак

УПОЗНАЈТЕ СУПЕРСОНИЧНИ БОРБЕНИ АВИОН – Јаковљев Јак 141 (Видео+фото)

0

yak_141_l5

Јаковљев Јак 141 Јаковљев Јак 141 (НАТО ознака ““Freestyle”) је био совјетски суперсонични борбени авион са способношћу вертикалног полетања и слетања.

Први лет имао је марта 1987, а произведена су два прототипа пре него што је пројекат обустављен 1991. Совјетски савез је још 1971. поседовао морнаричке ловце са способношћу вертикалног полетања и слетања типа Јак 38, али је све време постојала потреба за развојем бољег и способнијег борбеног ваздухоплова него што је то био Јак 38. Тако је већ средином седамдесетих година прошлог века компанија Јак добила задатак да направи нов авион сличне концепције, али овај пут са једним јединим задатком – ваздушном одбраном морнаричке флоте.

Јак 141v
Пројектни тим Јаковљева разматрао је чак 50 различитих решења за развој новог авиона док није нашао коначно решење. Јак 141 поседује 3 мотора, међусобно интегрисана дигиталним системом. Главни мотор је МНПК Сојуз Р-79В 300, а два помоћна за потребе вертикалног лета су РКБМ РД-41.

Јак 41 _n
Кокпит поседује клима уређај и непробојна предња стакла, а труп авиона израђен је од композитних материјала. Било је планирано да Јак 141 буде опремљен најсавременијом електроником и наоружањем које је СССР тада поседовао (нпр. нишански систем интегрисан са визиром пилотске кациге, широк спектар вођених пројектила, итд). Јаковљев је добио средства за израду четири прототипа, али су од тога само два била прави авиони са летним способностима.

јак 141 06

На тестирањима се показало да авион има изузетно добре маневарске способности, а развијао је максималну брзину од 1800 км/х. Извршено је и неколико успешних полетања и слетања на носач авиона, али је октобра 1991, због незгоде при слетању један од два прототипа изгорео у незгоди. Пилот је преживео незгоду катапултирањем. Истог месеца је совјетска ратна морнарица обуставила развој пројекта због недостатка финансијских средстава.

Јак-141 mfreestyle

Интересантно је да је један Јак 141 учествовао на Фарнборо аеромитингу у Великој Британији, септембра 1992. До овога је дошло посредовањем америчке Локид Мартин корпорације, која је била заинтересована да ближе проучи пројекат Јак 141 јер је у то време и сама радила на развоју ловца са способностима вертикалног полетања и слетања (Х-35). Представници компаније Јаковљев су чак изјавили да су са Локид корпорацијом уговорили пријем од око 390 милиона долара за даљи развој авиона. Сарадња ове две компаније почела је крајем 1991, а Локид Мартин је њено постојање јавно признао тек јуна 1994.

(За Србин.инфоВојислав Гавриловић Гавра, Борбени ефективи)