Прочитај ми чланак

Цркву у којој се причестио кнез Лазар Албанци претворили у тоалет и депонију! (Фото)

0

Saborna-crkva-svetog-velikomucenika-Georgija-Prizren-2

Православни храм у селу Самодрежи код Вучитрна, посвећен Усековању главе Светог Јована Крститеља, данас је бесрамно оштећен и оскрнављен и нико за то не одговара.

Православни храм у селу Самодрежи код Вучитрна, посвећен Усековању главе Светог Јована Крститеља, познат по томе што се у њему, по предању, причестила војска кнеза Лазара пре Косовске битке, и даље је оскрнављен и порушен, а Албанцима годинама служи као депонија у коју одлажу смеће, открива Телеграф.рс.

Ова црква је оскрнављена, поломљена су метална врата на њој, а олтар је претворен у депонију и јавни тоалет.

Демолирање цркве у Самодрежи траје од доласка међународних снага на Космет 1999. године. Отад је црква више пута оскрнављена и у веома је лошем стању.

Данас се Црква Светог Јована Претече у селу Самодрежи налази у јако тешком материјалном стању. Кров јој је уништен, над олтарском апсидом је пробијена велика рупа, стакла на прозорима и врата су поломљени, звоник и зид око цркве су порушени (само звоно је сачувано и налази се у Звечану), њена унутрашњост је претворена у јавну депонију и тоалет, за људе и стоку.

“Ова светиња је уништена још 1999, кад је запаљена, а последњих година албанска деца из околне школе у светињу бацају смеће. Више пута смо уз помоћ међународне заједнице покушавали да спречимо даље скрнављење цркве и предлагали смо да се на њој поставе лимена врата и прозори, али се албанска заједница противи обнови”.

Овако владика Теодосије коментарише један од напада на ову српску светињу код Вучитрна.

Историја нас учи да је на темељима старе цркве 1932. подигнута нова Самодрежа од белих мермерних тесаника, по заједничком пројекту професора Универзитета у Београду, архитеката Александра Дерока и Петра Поповића. Живопис у новој цркви урађен је исте године, а његов аутор био је познати сликар и песник Живорад Настасијевић.

Током радова на обнови цркве, код цркве су пронађени костури за које се сматра да су припадали страдалима у Косовском боју, због чега су оне смештене у три костурнице које су подигнуте уз цркву.

Martovski-pogrom-srkva u vusitrnu 670x447

СВИ НАПАДИ АЛБАНСКИХ ЕКСТРЕМИСТА НА ОВУ СВЕТУ СРПСКУ СВЕТИЊУ!

Приликом изградње сеоске школе, крајем седме деценије 20. века, локални Албанци су костурнице у којима су нађени остаци јунака из Косовског боја користили за гашење креча.

Сама црква се 1981. нашла на удару албанских екстремиста, који су је оскрнавили и оштетили њене фреске. После окончања НАТО агресије на СРЈ, повлачења југословенских снага безбедности и доласка француских снага КФОР у тај део јужне српске покрајине, црква Самодрежа је крајем јуна 1999. године демолирана и запаљена изнутра од стране албанских екстремиста.

Један од тада направљених графита имао је исцртано срце, унутар кога су били натписи: НАТО, ОВК и Француска.

Самодрежа се и током Мартовског погрома над Србима 2004. године нашла на удару албанских екстремиста.

Lazareva-kletva...

ГОВОР КНЕЗА ЛАЗАРА ВОЈНИЦИМА!

На Косову и Метохији, код цркве у Самодрежи, 1389. године, након свете литургије и причешћа окупљеној војсци обратио се кнез Лазар, поздравио их и соколио:

“Ви, о друзи и браћо моја, благородни велможе, војници, војводе, велики и мали, боље нам је смрт у подвигу неголи живот у срамоти, боље нам је у борби смрт од мача примити неголи плећа непријатељу нашем подати…“.

На ове речи кнеза Лазара војници су клицали на верност.

(Телеграф.рс.,Фото: Александар Стојановић)