• Почетна
  • ВИДЕО
  • „ОКО СОКОЛОВО“: Мажић је добро одрадио посао у Барселони (Видео)
Прочитај ми чланак

„ОКО СОКОЛОВО“: Мажић је добро одрадио посао у Барселони (Видео)

0

milorad-mazic-afp_f

(Блиц)

Милорад Мажић може да настави мирно да спава и сања пут у Бразил. Матео Беусан, један од најпознатијих судија старе Југославије и “око соколово” на Хрватској радио-телевизији, оценио је да Нејмар није зауставио нашег арбитра у намери да буде учесник Мондијала 2014. године.

У мечу Барселона – Милан била су два спорна тренутка. Први је био контакт Абатеа и Нејмара у казненом простору Милана у 30. минуту, а други гол Бускетса за 2:0 после прекида игре и пасивног офсајда његовог саиграча. Беусан није имао дилему да ли је Милорад Мажић исправно поступио у првој ситуацији.

– Што се тиче контакта Абатеа из Милана и Барселониног играча Нејмара њега уопште не бих посебно коментарисао. О пеналима је веома тешко расправљати, осим уколико нису очигледне грешке. Ту мислим на измишљене ситуације, када је прекршај ван казненог простора, а арбитар га “помери унутра” или када је фаул у 16 метара, а судија извуче лопту и досуди слободан ударац.

Када је ситуација као што је била у мечу Барселона – Милан, онда ту нема дилеме да је једина исправна одлука она коју је донео арбитар. Он процењује који је интензитет контакта, повлачења и ту нико ништа не може да му замери. Дакле, ја не сумњам да је био прекршај над Нејмаром – рекао је Беусан.

Судијски експерт из Хрватске ни у другој спорној ситуацији није видео одговорност Милорада Мажића.

– Играч Барселоне који је био најдаље од лопте јесте био у офсајд позицији, али он није играо, нити је било кога ометао. Бускетс је, чини се, био у линији са одбрамбеним играчима, а у том случају предност има нападач. Фудбал се, ипак, игра за голове и треба да их буде што више када су по правилима. Међутим, чак и да је Бускетс био у офсајд позицији, опет Мажић не би био одговорао, него линијски судија. Нарочито зато што је био прекид игре, био је у линији са фудбалерима и имао је времена добро да се намести.

Беусан сматра да Европска фудбалска федерација (УЕФА) верује својим арбитрима и не кажњава их само зато што је једна од екипа незадовољна одлукама.

– Мажић нема разлога да брине. Није грешио и његова позиција није угрожена. Ако је био кандидат за Светско првенство, сигурно је то остао и после утакмице Барселона – Милан.

Штампа: Пенал је био, офсајд – можда
У шпанским новинама дан после меча Барселона – Милан (3:1) није било готово ниједне критике на рачун арбитраже Милорада Мажића. Шпански извештачи тврде да је пенал био чист као суза или га уопште не коментаришу. Код другог гола у неколико новина дозвољава се могућност да је Бускетс био у офсајду, али у већини извештаја тај детаљ се не спомиње. Суђење уопште није било тема извештаја већ повратак Месија и опет одлучујућа улоге Нејмара, над којим су скривљена два прекршаја после којих је Барселона дала прва два гола.

“Мундо депортиво”, водећи каталонски спортски дневник, констатује да је “пенал био чист јер је Нејмар побегао Абатеу”. За гол Бускетса каже да је пао из “помало сумњиве позиције”. Конкуретски “Спорт” пише да је “Абате више водио рачуна о Нејмару него о лопти” и да је “повлачење било јасно”. Мадридски спортски дневници “Ас” и “Марка” у издањима за Каталонију такође немају дилеме око спорних ситуација. “Ас” пише да је “Нејмар био оборен” док се могући офсајд Бускетса код другог гола и не помиње. “Марка” констатује да је Абате био “непажљив испруживши руку”.

“Газета дело спорт”, водећи италијански спортски дневник, у наслову и опреми извештаја не спомиње суђење, али се у тексту за пенал каже да је “био невидљив”, а за други гол да је “нерегуларан”. [В. С.]