Прочитај ми чланак

„Велики брат” ће нас ускоро посматрати и кроз зидове

0

Уз помоћ WiFi-ja се може „гледати“ кроз зидове
Британски инжињери са Универзитета у Лондону, су развили систем пасивних радара који могу „видети“ кроз зидове уз помоћ ВиФи сигнала које ствара бежични рутер.

 Систем, којег су осмислили Karl Woodbridge и Kevin Chetty, се састоји од две антене и процесне јединице за сигнале. Цео систем је величине актовке.

За разлику од нормалних радара, који одашиљу радио таласе а онда мере све рефлектоване сигнале, нови систем ради потпуно невидљиво.

Процеси пасивног радара су прилично једноставни. У било којем простору у којем постоји WiFi, људе константно бомбардују радио таласи фреквенције 2,4 и 5 гигахерца (ГХз).

Када ови таласи ударе у објекат у покрету, њихова фреквенција се мења. Пажљивим „ослушкивањем“ WiFi сигнала, научници могу да реконструишу слику објекта или особе која се креће са друге стране зида.

Током тестирања, пасивни радарски систем је мога да открије локацију особе, њену брзину и смер кретања кроз зид широк 30 центиметара. Једина мана оваквог система је та што провалник може да га једноставно превари. Наиме, довољно је да се престане кретати и пасивни систем га неће открити. Инжињери верују да ће даљним истраживањем повећати осетљивост система како би могао открити покрете грудног коша када особа дише.