Прочитај ми чланак

Србија до Пекинга: Српски професор на кинеској поштанској марки!

0

Српски професор хармонике Миљан Бјелетић из Крагујевца, добитник је вредног признања у далекој Кини, где је од краја прошле године у оптицају поштанска марка са његовим ликом.

Бјелетић, који предаје на Факултету уметности у Нишу, као и у Музичкој школи у Крагујевцу рекао је да је пре доделе тог признања кинеска национална филателистичка корпорација тражила сагласност да се његов лик штампа на поштанским маркама.

„Част ми је и задовољство што сам добитник овог признања. Али, пре свега драго ми је да одржавам једну традицију српске школе хармонике, да сам део те приче, да доказујемо да је српска школа хармонике и те како цењена у свету“, рекао је Бјелетић, добитник бројних светских признања.

Част да се лик нађе на кинеској поштанској марки, колико је Бјелетићу познато, у Србији је доживео глумац Велимир Бата Живојиновић.

Бјелетићу је признање додељено у октобру прошле године у Кини, где је, као члан комисије, учествовао на Међународном такмичењу хармоникаша, а на позив кинеске асоцијација хармоникаша.

„Обзиром на то да су Кинези у свету хармонике јако присутни и да имају увид у то шта се ради на светској позорници они, генерално, немају своју специфичну школу хармонике, али имају увид у то, ко шта ради и како ради. Позван сам да учествујем на основу својих референци и своје биографије, ако могу и да кажем, која је богата, обзиром да сам као педагог млад“, објашњава Бјелетић како се нашао у комисији.

Поред Бјелетића, част да им се лик штампа на поштанској марки, указана је уметницима Фридриху Липсу из Русије, Елизабет Мозер из Немачке, као и најпознатијем композитору данашњице Франку Анђелису, такође члановима комисије на том такмичењу у Кини.

На питање има ли разлике у односу према хармоници између Кинеза и Срба, професор Бјелетић оцењује да су, те две земље, у тој области велесиле.

„Разлика је што је код њих хармоника још у експанзији. То је код њих млађи инструмент као академски инструмент, а код нас то датира из 1998. године. Код њих је хармоника мало касније ушла у употребу, али су Кина и Србија велесиле, односно и Србија и Кина су на светској позорници једни од лидера“, навео је Бјелетић.

Четрдесетогодишњи професор хармонике наглашава да држава треба да обрати више пажње на резултате који се у тој области постижу, притом, како је рекао не мисли ту на себе, већ на младе нараштаје који су будућност, а на које се тренутно недовољно обраћа пажња.

Професори хармонике, истакао је Бјелетић, настоје да сачувају богату традицију за хармонику, али на начин да она нема додирних тачака са народном музиком.

„Мислим да као град и као земља успевамо у томе, а то показују и резултати. Конкретно у својој класи имам освајаче најпрестижнијих такмичења, победнике светског купа, светског трофеја и мноштва осталих интернационалних такмичења“, рекао је Бјелетић и изразио наду да ће држава променити однос према младом нараштају који је у тој области и те како успешан.

(Танјуг)