Прочитај ми чланак

Овако ће изгледати Београд 2020!

0

begrad2020(Вечерње новости)

Овако би Београд могао да изгледа 2020. године, по завршетку великих инфраструктурних радова. У плану метро, Прокоп и завршетак обилазнице.

Београд већ деценијама чека да уђе у времеплов и стигне у будућност. Препрека завршетку многих инфраструктурних и саобраћајних пројекат био је углавном недостатак новца, али и политичка и стручна неслагања.

Иако споро, српска престоница креће се ка 2020. до када би обилазница, Унутрашњи магистрални полупрстен (УМП), железничка станица Прокоп и мост Земун-Борча, требало да буду увелико у употреби, а Београђани да уживају у вожњи метроом.

Најизвеснији је завршетак моста који ће премостити Дунав на још једном месту у Београду. За то су свакако заслужни Кинези који неуморно раде на обалама у Борчи и Земуну, како би испоштовали уговор и до краја 2014. прегазили корито.

Одмакли су и радови на обилазници око Београда, али је остало још доста тога да се уради. Пре наставка изградње неопходно је обавити експропријацију за коју је потребно око 35 милиона евра.

„Обилазница око Београда је кључна деоница друмског Коридора 10 и зато је план да се уговор потпише на рок изградње од две године, али да радови буду завршени у периоду од годину и по“, кажу у Кориодрима Србије.

Обилазница чека завршетак пуног профила на потезу Батајница – Добановци – Бубањ поток, а за то је, према првим проценама, потребно око 250 до 300 милиона евра.

За саобраћај су отворени петља Хиподром и Мост на Ади на УМП-у. Тренутно раде се приступне саобраћајнице у Јурија Гагарина и петља Радничка, наредне године би УМП требало да стигне до Тошиног бунара, а планира се и деоница до Аутокоманде, односно до нове петље са аутопутем, што подразумева и пробијање тунела кроз Топчидерско брдо.

С обзиром на досадашњу праксу ови радови би могли да буду завршени у наредних десет година. Ипак, за изградњу комплетног УМП-а – преко Звездаре и Палилуле до Панчевачког моста – требаће још која деценија.

Мада су вишегодишње кише оголиле арматуру у Прокопу, оптимисти верују у наставак изградње главне железничке станице у Београду, који је у последњих годину дана више пута најављиван, али никако да се помери с „мртве тачке“.

Из Железница је раније речено да се тренутно припремају тендери за извођење радова и да ће ће до краја године почети радови на градњи шест колосека у Прокопу, који ће бити финансирани из кувајтског кредита од 25 милиона евра.

Изградња путне мреже и инфраструктуре приближиће крајеве Београда и омогућити бржи развој већ изграђених делова, али и нових стамбених и индустријских зона које ничу дуж будућих коридора.

Према најавама градских власти, никад нисмо били ближе метроу, који ће прво повезати Устаничку и Творничку улицу.

„Европска банка за обнову и развој је спремна да финансира изградњу метроа“, кажу у градској управи.

                                    

Француске компаније Ежис и Алстом у септембру треба да започну израду идејног пројекта и на основу њега могу да буду расписани тендери за изградњу. Ако буде по плану, прва линија би била готова 2017-2018.

Стручњаци предвиђају да ће у наредних десет година, они који планирају да купе земљиште у близини будућих саобраћајница инвестирати паметно, јер од како је почела изградња моста до сада, цена ара је вишеструко порасла.

Осим леве обале Дунава, која је „велика резерва за даљи развој Београда“, како тврди градски архитекта Дејан Васовић, не смеју се заобићи ни места око обилазнице, почев од Батајнице, Добановаца, Сурчина, Остружнице, али и Обреновац.