Прочитај ми чланак

Да ли знате зашто млада носи белу венчаницу? (1)

0

Да је европски обичај, да невесте  носе беле венчанице, потекао  од француске краљице Ане Бретонске?

Она је била најпопуларнији средњовековни владар Бретање и супруга Шарла VIII-ог и Луја XII-ог који су владали Француском крајем 15-ог и почетком 16 века.

Ана од Бретање је била последњи наследни владар своје покрајне. Упркос чињеници да су је француски монарси принудили да се за њих уда, она је покушавала да политичке послове Бретање држи одвојено од Француске и тако спречи да ова покрајна буде део француске државе. Такође, била је и мецена многим бретањским уметницима, пре свега, песницима и сликарима.

Након што је умро њен први муж Шарла VIII-и Ана је у складу са раније закљученим уговором између њих требало да се уда за следећег краља Француске, Луја XII-ог. У то време, бело се сматрало симболом жалости. Да би показала свој став према будућем краљу, Ана је на згражавање свих узваница, на својој другој свадби обукла белу венчаницу. Међутим, убрзо ношење беле венћанице постаје прави хит међу француским аристократима, који су тај обичај пренели по целој Европи.

Da je evropski običaj, da neveste  nose bele venčanice, potekao  od francuske kraljice Ane Bretonske?

Ona je bila najpopularniji srednjovekovni vladar Bretanje i supruga Šarla VIII-og i Luja XII-og koji su vladali Francuskom krajem 15-og i početkom 16 veka.

Ana od Bretanje je bila poslednji nasledni vladar svoje pokrajne. Uprkos činjenici da su je francuski monarsi prinudili da se za njih uda, ona je pokušavala da političke poslove Bretanje drži odvojeno od Francuske i tako spreči da ova pokrajna bude deo francuske države. Takođe, bila je i mecena mnogim bretanjskim umetnicima, pre svega, pesnicima i slikarima.

Nakon što je umro njen prvi muž Šarla VIII-i Ana je u skladu sa ranije zaključenim ugovorom između njih trebalo da se uda za sledećeg kralja Francuske, Luja XII-og. U to vreme, belo se smatralo simbolom žalosti. Da bi pokazala svoj stav prema budućem kralju, Ana je na zgražavanje svih uzvanica, na svojoj drugoj svadbi obukla belu venčanicu. Međutim, ubrzo nošenje bele venćanice postaje pravi hit među francuskim aristokratima, koji su taj običaj preneli po celoj Evropi.

Д.П.З.