Прочитај ми чланак

Тито помози!: Врати ми жену или је стрељај! ( Цело писмо)

0

Тражио од Тита да му врати одбеглу жену!
Иван Цигановић из Подравине, кога је жена напустила, затражио оод Јосипа Броза да уведе смртну казну за бежање жена од куће

Маршале, помагај!
Интернетом кружи писмо на којем је назначено да је из архиве Јосипа Броза Тита, а да га је послао Иван Цигановић 15. јула 1946. године.

Сељак из Подравине пожалио се маршалу на супругу која га је оставила. Будући на тежину дела које је жена починила, Цигановић је Титу предложио увођење закона који би бежање од супружника било кажњиво смрћу.

„15. јуна 1946. побегла је од мене тајно моја законита и љубљена жена Цигановић Мара, рођена 1915. године у свет с намером да води проституцију и живи на туђи рачун. Мојем имању прети расуло и катастрофа, јер нема ко да води домаћинство, да крпи, пере, кува и на пољу помаже. А морам да издржавам и мајку стару 72 године и једно дете, ратно сироче“, наводи Иван у писму Титу.

„Увек сам говорио жени: ‘Драга жено, немој да ме оставиш, радије ме убиј, него да одеш у скитњу.’ Али ето отишла је лакоумница и овако ме сада полагано убија тешка судбина. Питање је када ће је пронаћи и ухапсити! Но, ја се не дам уништити притиску такве саботерке какве је моја лакоумна жена. И ја хоћу да живим достојно и поштено демократски, као и већина добрих људи.

Молим вас стога да порадите у влади, да журно изађе и да се у целој Југославији јавно објави закон о заштити брачног живота како следи:

1. Свака удата жена, која остави свог мужа, и оде у свет, кажњава се смрћу.

2. Свака удата жена, која живи у свету, било где у каквој служби, мора да има писмено одобрење које је потписао њен муж. Такво одобрење муж мора потписати пред двојицом сведока и оверено од стране месне власти.

3. Свака особа, која би задржала код себе туђу жену без таквог одобрења или би је скривала те је не би пријавила полицији кажњава се смрћу.

4. Свако кривотворење таквог одобрења кажњава се смрћу.

5. По објави овог закона има свака удата, да у року од осам дана набави таково одобрење.

6. Ово све важи и за мужа, ако би оставио жену отишао у свет у неповрат.

Овим веома важним и хитним законом биће погођена у ахилову пету свака проститутка и саботерка, породични живот биће изграђен на чврстим темељима, нестаће ужасног криминала и живота на туђ рачун“, предложио је сељак погођен жениним одласком.

Упркос томе што су портали који су објавили причу о необичној молби упућеној Титу јасно навели да аутентичност писма није потврђена, „олуја“ мејлова и објава на друштвеним мрежама у региону не јењава.