• Почетна
  • СПОРТ
  • Небојша Човић: Звезда и Партизан су национално добро – не могу се приватизовати!
Прочитај ми чланак

Небојша Човић: Звезда и Партизан су национално добро – не могу се приватизовати!

0

Nebojsa-Covic

(Спортски журнал)
Први човек кошаркашког клуба Црвена звезда и потпредседник истоименог фудбалског клуба Небојша Човић казао је да су црвено–бели, али и Партизан, национална добра Србије и да није реално причати о њиховој приватизацији.

– Прича о приватизацији није реална. Шта приватизујемо када нисмо ни пописали имовину? Колико вреди име Црвене звезде, јел може то неко да каже. Шта је наша имовина? ФК Црвена звезда има стадион. Не мислим да су Партизан и Звезда друштвена својина, већ национално добро. То су чињенице – казао је Човић на панел дискусији о финансирању српских клубова у Палати Србије.

Он је навео да је велика одговорност и на држави.

– Влада је морала да донесе одлуку који су клубови од националног интереса, у законском року од 30 дана, а ти рокови су прекршени. Да ли је постојао страх да ће сва дугодања морати да плати за Звезду и Партизан. Ту је још и Војводина, то је истина, односно наша прошлост од 1945. године на овамо – објаснио јеЧовић.

Први човек кошаркаша Звезде навео је и да није нормално да се не зна да ли ће београдски вечити имати где да играју Евролигу у децембру.

– Да ли могуће да Партизан и Звезда неће моћи да играју Евролигу у децембру ни у Пиониру, ни у Арени. Да ли је Арена спортски објекат или концертно естрадни објекат. Немам ништа против да се комерцијално ставља у функцију, али тек када задовољи спортске потребе – навео је он.

Он је истакао и да је годишњи буџет за спорт у Србији веома мали.

– Није ништа 0,38 посто за спорт у Србији , то је негде око 40 милиона. СД Црвена звезда са 25 клубова, искључићи један, фудбал, је затворило своје финансирање са 10 милиона евра за годину дана. Ту су кошарка, рукомет, ватерполо. Уз фудбал, то је још 10 милиона евра. Укупно 20 милиона нам је потребно, Партизан је такође ту негде – изјавио је Човић.

Човић је навео и да није реално да су од 132 спортске гране у Србији 103 су приоритет

– Средства могу да се обезбде, ма колико било тешко, и да се ставе под контролу министарства, али под јасним критеријумима. Ако држава некоме помаже, морамо да дамо транспарентно финансирења. Ако продајете играче, све паре морају да вам стигну на рачун клуба – поручио је Човић.

Он је додао да постоји и проблем инфраструктуре спортских објеката.

– Наши фудбалски стадиони су из времена средине 20. века, када су живели само за време утакмица. Сада морају да живе 24 сата да би имали комерцијалну функцију – рекао је Човић.

Према његовим речима, сва предузећа, па и јавна, могу да финансирају спорт јер имају елемент друштвене одговорности.