• Почетна
  • СПОРТ
  • Србија нема новац да пошаље првака света да одбрани титулу!
Прочитај ми чланак

Србија нема новац да пошаље првака света да одбрани титулу!

0

milan-grahovac2-facebook(Телеграф.рс)
И поред тога што је на претходним Светским играма за особе ниског раста освојио четири медаље за Србију, Сомборац Милан Граховац остао је без помоћи државе.

Да су времена тешка, јесу, али да у Србији не може да се нађе новац да се на шампионат планете пошаље наш човек који треба да брани титулу првака света, у то је мало тешко поверовати. Управо је то случај с Миланом Граховцем, који је 2009. на претходним Светским спортским играма за особе ниског раста освојио злато у пливачком надметању на 50 метара.

Пре четири године, овај Сомборац је бриљирао на Играма у Белфасту, где је поред поменутог злата освојио бронзу на двоструко краћој дистанци, као и две медаље у атлетици: до сребра је стигао у бацању кугле и у спринту, на стази дугој 60 метара.

Међутим, све то није довољно да га Србија пошаље у Сједињене Америчке Државе, где ће од 3. августа Ист Ленсинг у Мичигену бити домаћин шестих Игара за особе ниског раста.

Изабран је за капитена Европе од стране овогодишњих организатора, чекају га одбрана титуле у пливању, али и бројни други наступи, попут оног у стоном тенису, у коме је пре четири године био четврти. Иако се обраћао надлежнима, до сада је наилазио само на затворена врата.

– На пут треба да кренемо тренер и ја, а време нам цури. Новца нема. Бар га ја немам, незапослен сам и живим с мајком, али сам се ипак некако снашао и платио међународну котизацију за учешће. Пробао сам у Министарству спорта и омладине, али су ми рекли да сам закаснио за рок који је био до 2. марта. Нисам могао да аплицирам раније, просто организатори нису послали детаље о смештају и осталим трошковима. Без тих, отприлике, 6.000 евра, нећу моћи да представљам нашу земљу на Светским играма на којима сам још увек актуелни шампион – каже Граховац за Телеграф.рс.

milan-grahovac-facebook
Милчо, како га знају Сомборци и пријатељи, не само да је једини представник с Балкана који је добио позивницу организатора, већ је изабран и за капитена Европе за наступе у екипним спортовима.

Фудбал, кошарка и одбојка ће, ако се ствари хитно не промене, попут дисциплина у којима је освајач медаља, протећи без сомборског спортисте који је недавно своју златну медаљу са Игара ставио на аукцију како би сакупио новац за операцију мале Тијане Огњановић.

– Данас неки добијају паре да повраћају по застави Србије, а за мене који је стављам на највећи светски врх нема новца? Да ли ме неко тим ставом тера да размишљам о одласку из ове земље? Не знам, заиста. Апелујем да се пронађе неко решење, слободно објавите и да апелујем на председника Републике. Не молим никога, имам достојанство, само апелујем да се размисли о ситуацији – огорчено ће Граховац, који у даху наставља:

milan-grahovac-twitter
– Та Европска унија којој тежимо мене одабере за капитена, али Србија ме не пошаље да представљам и њу и Унију?! Нисам ничији син, немам “леђа”, имам само жељу да земљу коју волим још једном винем у врх, онолико колико сам то у могућности – закључује Граховац.

Може бити да у Србији стварно нема 6.000 евра за шампиона света. Има ли за човека који је воли толико да сам плаћа да је представља и осваја медаље у њену част? Не?

Онда не треба ни да нас чуди што ће ове недеље бити обављена прва сахрана медаља у земљи спорта.

Твитер:
 Веруј до краја! @МиланГраховац

Постовани новинари, у току следеце недеље одрзацу перформанс сахране својих медаља, јер дрзава Србија успех не зна да цени!
11:56 ПМ – 6 Јул 2013