Прочитај ми чланак

Банке у Србији и Срби: Како се спасити дугова

0

krediti_620x0(Новости)
Рефинансирање зајмова тешко да може да нас извуче од нагомиланих обавеза. Око 130.000 грађана касни дуже од 90 дана са намиривањем рата.

Рефинасирање већ узетог зајма новим кредитом грађани тешко да могу да се извуку из дугова. Што због презадужености, јер банке нису „попустиле“ лимите за износ максималне рате, која углавном иде до 40 одсто од плате, што због високих каматних стопа на нове кредите, које иду преко 20 одсто. Уз то, неколицина банака дозвољава да се проблематичан кредит код њих рефинансира само једном.

– Сосијете женерал банка одобрава кредите за рефинансирање у складу са потребама клијента, а исти кредит може да се рефинансира више пута – речено је „Новостима“ у овој банци.

– Поред кредита, могуће је рефинансирати и зајам по кредитним картицама и дозвољеном минусу. Рефинансирањем, клијент може да добије грејс период, продужи рок отплате или споји више задужења у једно, чиме снижава месечни износ потребан за сервисирање обавеза према банци.

Наш саговорник истиче да се клијенти ове банке најчешће опредељују за рефинансирање са продужењем рока отплате или уз додатну готовину.

– Клијентима увек препоручујемо да се, чим установе да им је отежано плаћање месечних рата, одмах обрате личном банкару како би заједно нашли решење прихватљиво за обе стране – кажу у овој банци.

– Не треба да чекају да им се обавезе нагомилају, а доцња упише у Кредитни биро, јер им то прави проблем не само са актуелним већ и с потенцијалним будућим задужењима. Активирању средстава обезбеђења банке прибегавају само уколико са клијентом не нађу ниједно друго решење, а та мера није у интересу ни банке ни клијента.

Званично, око 130.000 грађана касни дуже од 90 дана с намиривањем својих дугова. Иако је то велики број, ниво укупног задужења, гледано из угла банке је мали, тако да банкарима не представља велики проблем у укупном износу дуга, који износи 591 милијарду динара. Нарочито у поређењу са привредом, која дугује троструко више и значајно касни са намиривањем дуга.

ПРОДУЖЕЊЕ РОКА
Позајмити исти износ новца, под истим условима, али на дужи рок, решење је коме често прибегавају клијенти приликом рефинансирања зајма. На тај начин смањује се месечна рата, али се повећава укупан износ који се издваја на име камате за цео период отплате. Проблем, међутим, настаје код оних клијената који су већ максимално задужени, на најдуже рокове које банка нуди. Тада може да се рачуна само на репрограм дуга, који укључује и грејс период, али то је већ одлука сваке банке у складу са проблемом конкретног клијента.

Када је реч о цени кредита за рефинансирање за становништво, она је углавном иста као и код обичних кеш кредита. За динарске зајмове премашује 20 одсто, док су они везани за евро нешто јефтинији, у просеку до 15 одсто.

Разлог зашто се већина клијената опредељује ипак за динарски кредит јесте што се код њега цео износ добија „на руке“, односно, по намиривању старог зајма, остатак „леже“ на рачун.

Код кредита везаних за евро, пак, и даље важи обавеза издвајања најмање 30 одсто депозита, тако да би ретко који већ задужен клијент био кредитно способан да на тај начин рефинансира зајам.

У Сбербанци није ограничено колико пута сме да се рефинансира исти зајам.

– Такав лимит не постоји, али наравно да се сваки следећи пут ситуација и за банку и за клијента компликује – истичу у Сбербанци.

– Зато је најбоље да се при првом реструктурирању посао добро одради како се свима у процесу не би гомилали трошкови. Важно је да клијент добро размисли и одмери своје могућности и јасно их презентује банци како би репрограм кредита био што успешнији.

У Креди Агрикол банци овај лимит такође не постоји. Али њихови службеници истичу да се приликом рефинансирања обавеза у банци проверава кредитна способност и кредитна историја клијента, односно уредност враћања, баш као и код подношења захтева за потпуно нов кредит.