Прочитај ми чланак

Јужни ток чека старт

0

1(Новости)
Потписивање уговора о изради измена и допуна просторног плана посебне намене – транснационалног гасовода „Јужни ток“ кроз Србију, стекли су се услови да полагање цеви за овај гасовод почне крајем ове године, најавио је у понедељак Душан Бајатовић, директор предузећа „Јужни ток Србија“ .

Бајатовић је, пошто је са Драганом Дунчићем, вршиоцем дужности директора Републичке агенције за просторно планирање потписао овај уговор, објаснио како с овим документом дефинитивно „Србијагас“ има све потребне уговоре, који воде ка почетку изградње „Јужног тока“.

– Траса гасовода је у потпуности дефинисана, како за главни гасовод, тако и за интерконекције према Хрватској и Републици Српској – истакао је Бајатовћ.

– Сви проблеми су решени, и сада можемо да кренемо у истовремено издавање више од 70 локацијских дозвола за различите намене. До 30. јуна предаћемо и генерални пројакат гасовода, а очекујемо да „Јужни ток“ добије грађевинску дозволу до јесени.

Влада Србије, подсетио је Дунчић, крајем прошле године, усвојила је просторни план за „Јужни ток“, а почетком ове године, створили су услови да се план допуни, пре свега због изградње крака овог гасовода ка Хрватској и Републици Српској.

– План ће омогућити „Србијагасу“ да на 75 локација, на траси дугој 600 километара реши имовинско правне односе и приступне путеве, заједно са електроенергетским кабловима – објаснио је Дунчић.

– На овом послу, радили смо даноноћно, девет месеци, и први пут, у последњих 50 година, имамо ситуацију да се истовремено израђују просторни план, ГЕНРАЛНИ пројекат и идејни и гланви пројекат за неку тако велику инвестицију. О томе, колики је значај овог пројекта, најбоље говори то што је, за његову реализацију, неопходно урадити експропријацију чак 20.000 парцела.

 ТРАНСФЕР ДОБИТИ

– ДОБИТ од „Јужног тока“ у офшор зону може да се деси, али само уз сагласност оснивача – одговорио је Бајатовић на питање новинара. – Седиште фирме „Јужни ток“ је у Цугу у Швајцарској, и њихови закони предвиђају могућност преноса новца, али, уговором је дефинисано, како фирма без сагласности српске стране, на годишњем нивоу може да потроши 250.000 евра.

Новац од „Јужног тока“, додао је Бајатовић, почеће да пристиже, када држава почне да наплаћује таксе, односно, од 1. јануара 2016. године, а зарада ће, у првој фази, бити коришћена за враћање кредита.

КОНАЧНА РЕЧ – „СРБИЈАГАС“ ће ускоро представити своју верзију пројекта реструктурирања, о којој ће расправљати Влада Србије – најавио је Бајатовић.
– На плану рестуктурирања радимо већ две године, али, коначна одлука ће бити на Влади Србије.