Прочитај ми чланак

Лепше је у кланици него у канцеларији

0

Младе генерације преузеле трон „Пршутијаде“

У славу свих оних сушара што Мачкат чувеним учинише и од беле куге сачуваше, од јуче се, 13. годину заредом, светкује у селу испод Златибора.

“Пршутијада”, сајам сухомеснатих производа, опет је повод да замирише месо и загрме трубе!

Ту прилику мајстори пршутари добро су искористили, па су на штандове изнели укусне ђаконије. Тоне меса су поређали, педантно аранжирали, па нудили на дегустацију. Да посетици пробају и понешто купе.

Увек су Мачкаћани, хвалећи своје благо, заслуге приписивали обичају преношења овог заната са колена на колено. То се јуче доказало јер трон Сајма од старијих преузеше млађа поколења.

Збунила се у првих мах, кад је опколише камерама, Ружица Стојановић, 22-годишња девојка. Швајцарска сертификациона кућа СГС, која је оцењивала излагаче, њену свињску пршуту прогласила је најбољом.

– Студент сам четврте године финансија и банкарства, упоредо са обавезама на факултету посвећена сам породичном послу. Отац и стриц воде главну реч, али и ја имам своје обавезе. Чистим месо, сечем, солим, правим кобасице. На лето ћу, ваљда, стећи академско звање, али ћу диплому одложити на страну. Лепше ми је на селу, у сушари и кланици, него у бирократији, канцеларији – одважно ће млада победница.

Укусне ђаконије и лепе домаћице
Прекрстио се Душан Стојановић (31), потегао чашицу љуте, гутљај посветио покојном деди Милићу, који га је наговорио на селу да остане, па изашао да прими награду. Произвео је најбољу говеђу пршуту.

– Пета сам генерација која негује традиционалну производњу сушеног меса. Одабрана грла стоке, погодна надморска висина, здрави пашњаци, чист ваздух, стара рецептура. Све то када се сложи – ето тајне мачкатског чувења – зборио је Дуле.

Потезало се из чутуре на још три штанда. Владан Стевановић је частио јер боље сланине од његове није било, Драгољуб Шопаловић сецкао је победничку кобасицу, а Александар Радојичић овчију пршуту. Рече жири пре проглашења најбољих – бодовали су се боја, мекоћа, сочност, мирис, укус и ароматичност меса.

Пршута очувала село
Затиру се огњишта широм Златибора, старачка домаћинства овладала, млади напуштају планинска села, али Мачкат пркоси демокрафској невољи. Пописом из 1991, ово село је у 161 кући имало 689 становника. Једанаест година касније, број житеља је повећан на 806, а домаћинстава на 223. Тај тренд настављен је и последњим пописом када су избројане 892 душе и 262 куће.

– Око 40 домаћинстава из Мачката регистровало је радње за производњу сушеног меса. Многи од њих поседују ХАЦЦАП и друге потребне стандарде. Село је на традицији пршутарства последњих година економски ојачало. Све више деце се рађа, а потврда томе је вртић у коме борави 50 малишана – прича Милоје Рајовић, председник општине Чајетина.

(Ало)