Прочитај ми чланак

ТСС: Ана и Новак најбољи у 2012. години

0

Ана Ивановић и Новак Ђоковић проглашени су за најбоље тенисере у 2012. години, у избору Тениског савеза Србије (ТСС).

На свечаности у хотелу Хајат за најбољег тренера проглашен је селектор женске ФЕД куп селекције Дејан Вранеш, Црвена звезда је најбољи клуб, а Немања Радић најбољи судија.

Председник Тениског савеза Србије Вук Јеремић рекао је да је година на измаку била сјајна за српски тенис и да је тај спорт постао „најјаче оружје за афирмацију наше земље у свету“.

„Ово је посебно вече за српски тенис, али и за мене, јер сам по први пут овде у улози председника савеза. Претходна година била је сјајна, како за наш тенис, тако за афирмацију наше земље. Србија је на челу Уједињених нација, што је чини изузетно видљивом у свету, али захваљујући успесима тенисера она је још видљивија. Треба да будемо поносни на резултате, имамо најбољег на свету, сјајне тенисере и тенисерке, надам се ускоро и неке нове шампионе“, рекао је Јеремић, подсетивши на вредан јубилеј – 90 година од оснивања савеза.

Министарка омладине и спорта Алиса Марић рекла је да се тенис налази на пиједесталу српског спорта, и то потпуно заслужено, захваљујући својим резултатима.

„Када сам започињала шаховску каријеру, упознала сам Монику Селеш, која је тада почињала своју велику каријеру. Чак сам и играла с њом. У тенису и у шаху увек је најважније пронаћи противника по мери. Касније сам у Београду посматрала мечеве тенисера и тенисерки, тада није било много људи на трибинама, али сад су се ствари промениле, тенис је заслужено на пиједесталу српског спопрта. Надам се да ће у будућности бележити још боље резултате“, рекла је Марићева.

Награда „Понос нације“ за највеће достигнуће на пољу спортских резултата у историји ТСС додељена је Моники Селеш, Слободану Живојиновићу, Ненаду Зимоњићу, Јелени Јанковић, Ани Ивановић и Новаку Ђоковићу, тенисерима који су у каријери били први на АТП или WТА листи у синглу или дублу.

Радмилу Арменулићу, Јелени Генчић и Николи Шпеару додељена је награда за животно дело.

Најбољи јуниори су Нина Стојановић и Ласло Ђере (до 18 година), односно Ивана Јоровић и Петар Чонкић (до 16 година).

У конкуренцији до 14 година најбољи су Николина Јовић и Момир Кецмановић, док су Јована Вуковић и Бодин Жарковић најбољи међу 12. годишњацима.

Награда за свеукупан допринос на спортском пољу, за појединце и организације које су својим радом и деловањем помогли да ТСС буде на врху пирамиде најуспешнијих Савеза у Србији додељена је: Тениским клубовима Црвена звезда, Партизан, Војводина, Спартак Суботица, Раднички Ниш и Палић, Министарству омладине и спорта, Секретаријату за спорт и омладину града Београда, РТС-у, Телекому Србија, Гемаксу, Србија опену, Дејвис куп екипи, ФЕД куп екипи, НИС Гаспрому, Комбанк Арени, Имлеку, Александру Поповићу (најстарији живи Дејвис куп играч), Ивку Плећевићу, Јанку Типсаревићу, Душану Вемићу, Виктору Троицком, Борису Пашанском, Небојши Ђорђевићу, Маји Ђукић, Драгани Зарић, Татјани Јечменици, Катарини Мишић, Ани Тимотић, Александри Крунић и Бојани Јовановски.

 

(Танјуг)