Прочитај ми чланак

Роде нису заборавиле Мачкат, вртић пун малишана

0

У Мачкату, који роде нису заборавиле, у дечји вртић кренуло 35 малишана.

Кад у брдском селу има напретка, реда и шансе да се ради и заради – што је права реткост за наше прилике – онда га млади не напуштају, па ни роде не заобилазе. Тај изузетак је Мачкат испод Златибора, село добрих домаћина и са мноштвом малих предузећа, које је јуче добило и дечји вртић. У њега је кренуло 35 малишана из села и околине.

– Важна је ово ствар за наше село које је једино планинско у коме наталитет расте. Овде су брачни парови углавном запослени у некој од овдашњих двадесетак фирми или заузети у каквој породичној производњи, па им отварање вртића пуно значи за бригу о деци.

Уз помоћ општине Чајетина и Министарства просвете, један спрат основне школе обновљен је и модерно опремљен за ту намену, око милион динара је уложено. Очекујемо да деце буде све више у нашем вртићу – с поносом каже за „Политику“ Петар Дужанић, председник месне заједнице Мачкат.

Ово село је посебна прича у односу на сва друга у златиборском крају. Вртиће су, истина, још раније добили и Сирогојно и Крива Река, али само овде стално расте број становника. По попису из 1991. године Мачкат је бројао 698 житеља у 161 домаћинству. Повећао се, 11 година касније, на 806 у 223 куће, да би најновији попис показао нови напредак, па је сада овде 892 становника у 262 домаћинства.

Свуда се зна да је ово село, смештено на средокраћи пута између Ужица и Златибора, чувено по најбољој пршути (ту је и „Пршутијада“) и печеној јагњетини, али и други имају своје вредности и особености, па опет губе становништво. Сматра се да је изразита предузимљивост Мачкаћана, који не чекају да им други покрене живот већ сами то чине, кључни разлог ове особености.

А вртић у селу је као градски, нема ту разлике. Васпитачица у овој установи у Мачкату Мирјана Кљајић рекла нам је да су овде уписана деца узраста од две до седам година из Мачката, Качера и из Беле Земље, те да је план и програм рада с њима исти као у граду. – За петогодишњаке и шестогодишњаке организујемо малу школу енглеског језика, ту су часови гимнастике и мноштво другог, али све највише радује боравак у прелепој природи овог села – каже она, додајући да овде млади родитељи различитих професија, па и пољопривредници уписују децу у вртић.

Сеоска школа стара век и по (добила је недавно Светосавску награду), у којој је ова дечја установа, има још један разлог за радост. Ускоро ће добити довољне количине квалитетне пијаће воде, прикључењем на ужички градски водовод. И други делови Мачката, који је имао озбиљне проблеме због недовољне издашности локалног водовода, добијају воду из ужичког градског водосистема, захваљујући сарадњи на овом подухвату и улагањима општине Чајетина и града Ужица.

 

(Политика)