Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 27.09.2012. Мање венчања па и беба

0

Лебане: За девет месеци ове године склопљено је само шездесетдва брака па у Матичној служби имају све мање посла. Прошле године било је свега 84 венчања а рођено је тек 29 беба.

 Матичар Аца Живковић каже, да се број склопљених бракова драстично смањује и да памти године када је било и око стопедесет венчања годишње.

 „Број склопљених бракова на годишњем нивоу скоро се преполовио. Можда постоје и други разлози али они пресудни су економска криза, миграција, пре свега, смањење броја становника..“, рекао је Живковић и додао да је у првој половини ове године у бирачки списак уписано је 216 пунолетних особа а умрло је 386.

 Подаци су раније били доступни општинском софтверу, док се сада искључиво налазе у јединственој бази бирачког списка и доступни су само управној инспекцији која врши и управни надзор тих података.

 Лебане као једна од најсиромашнијих општина на југу Србије, има око 24.000 становника.

 

Бладичин Хан: Сајам запошљавања
Испостава Филијале за запошљавање у Владичином Хану организоваће у суботу 28. септембра сајам запошљавања, који ће бити одржан у просторијама “Дома младих“ у периоду од 11-13 часова.Незапослена лица од првог до седмог степена стручне спреме, након непосредног контака и разговора са представницима 15 послодаваца, моћи ће да конкуришу за посао, достављајући своје радне биографије.

 Сајмови запошљавања су једна од мера активне политике запошљавања, са циљем и основном сврхом да се брже и лакше аплицира и дође до посла.

 

Прокупље: Гради се радиоастрономска станица
Универзитет из Београда изградиће радиоастрономску станицу на планини Видојевици на Белом камену, код Прокупља. Вредност пројекта је 1, 9 милиона евра, а подржан је од Европске уније и ИПА фондова. Локална самоуправа је у обавези да обезбеди локацију.

 “ Циљ пројекта, чија ће реализација почети већ наредних дана, је праћење промена на сунцу и анализа података како би се створили услови за остваривање пуне енергетске ефикасности и заштите животне средине. Осим тога павиљон и антене са пратећом опремом који ће бити инсталирани на Видојевици, служиће као наставна база истраживачког рада студената Машинског, Физичког Математичког, Електротехничког и појединих виших школа у Србији „, рекла је Нада Бокан, проректор Универзитета у Београду.

 

Ниш: „Грађани краду кесе за отпад“
Радници градске чистоће из Ниша приморани су да рукама празне нове корпе за смеће постављена по целом граду јер грађани краду кесе, казу из Јавног комуналног предузећа Медијана.

 Нишлије више не морају да у џепу или торби носе папириће од жвака, сендвича или пљескавице, јер су недавно постављене нове корпе за смеће. Има их довољно, готово на сваких 100 метара, али непријатна слика не изостаје.

 Радници Јавног комуналног предузећа Медијана могу да испразне нову корпу једино ако завуку руке у мешавину најразличитијих отпадака.

 Корпе су фиксиране и немогуће их је скинути да би се садржај изручио у камион за одвожење смећа, а плавих кеса које смо неко време виђали нема, тако да је ово једини начин да се оне празне.

 -Престали смо да постављамо кесе зато што их грађани краду- каже извршни директор ЈКП Медијана Братислав Вучковић.

 Поред тога што морају да ставе руке у корпу за смеће радницима је посао додатно отежан јер грађани често бацају читаве кесе са смећем уместо у контејнер у корпе поставље на улици, па се су оне често препуњене иако се празне сваког дана, кажу из Медијане.

 

Пирот: Почиње асфалтирање магистрале поред болнице
Радови на делу магистралног пута који пролази поред пиротске Болнице приводе се крају, најавио је за агенцију “јуГмедиа” помоћник председника општине Видојко Панајотовић.

Панајотовић је навео да је било доста проблема око саме припреме пута за полагање асфалта.

 “Свесни смо да су грађани који живе поред саобраћајнице која се реновира имали доста проблема, пре свега због прашине која се дизала приликом проласка возила, а нарочито тешких камиона“, казао је Панајотовић.

 Навео је да је и извођач радова имао проблема, јер су насипи ризле нарушавани и радило се изнова.

 „Али већ сада имамо уверавања да ће колико сутра или прекосутра почети асфалтирање и радови бити окончани”, казао је Панајотовић.

 

(Југмедиа.инфо, Јужне вести)