Прочитај ми чланак

Лесковчанин се одриче српског држављанства: „Није ова држава за мене“

0

После два пословна подухвата, за чију пропаст оптужује локалне моћнике и државу Горан Ракић, електромеханичар из Лесковца, одлучио је да се одрекне српског држављанства, иако нема друго. Ускоро ће кренути и по страним амбасадама у Београду, у нади да ће у некој од њих добити најпре исељеничку визу, а потом и држављанство.
Захтев за отпуст из држављанства Ракић је поднео 21. августа у Полицијској управи у Лесковцу. Као разлог навео је да му “ова држава ускраћује људска и грађанска права и уништава живот”, а у рубрици у којој је требало да напише које држављанство стиче, пише: “Биће ми познато, након стицања истог; од било које правне демократске државе”.

– Није ова држава за мене – каже Ракић за “Блиц”, наводећи да је пре 10 година уложио 18.000 евра у кабловску телевизију у Лебану, али су га локални моћници српечили да ради јер није, како каже, пристао на уцене. Он је преко своје фирме “Центар СТЗР” у Лебану 2002. почео да уводи кабловску телевизију, али су му већ 2003. по доношењу Закона о планирању и изградњи, тражили да изграђени телекомуникациони објекат легализује као грађевински.

– Наравно да сам пристао, а онда су ми у општини рекли да за то треба да се плати. Тражио сам број жиро-рачуна, али су ми у служби за грађевиснке послове, у присуству инспектора, рекли да новац треба да им дам у готовини. Рекао сам да новац могу да дам сиротињи, али њима нећу, на шта су ми одговорили: “Тако ћеш и да прођеш” – прича Ракић.

Посао који му је, како каже, доносио 400-800 евра дневно је стао. Уследиле су године суђења са општином Лебане, које завршени тако што се Привредни суд у Лесковцу прогласио ненадлежним.

  Изгубио сам уложени новац, а процењена изгубљена добит је око 300.000 евра. Сада инсталирам компјутере, поправљем телевизоре, берем вишње, цепам дрва и преко интернета продајем опрему која ми је остала. Скупљам паре да идем јер се ова држава према мени понаша као према душманину. Упропастили су ме до даске – каже Ракић.

У други посао ушао је као подизвођач за интернет провајдера, који је у међувремену пропао. Директор те фирме је, како каже, све покрао, чак и печат Ракићеве фирме. Ракић је добио пресуду да му се врате ствари, али је на извршење чекао више од две и по године. У међувремену је партнерска фирма отишла у стечај, а Ракић је “због неажурности у извршењу пресуде” тужио и Привредни суд у Лесковцу.

 

Отпуст из држављанства

Шансе да Горан Ракић добије отпуст из држављанства су никакве, с обзиром на то да Закон о држављанству предвиђа да особа која га тражи, мора, поред осталог “да има страно држављанство или доказ да ће бити примљен у страно држављанство” и, како кажу у МУП-у, доказ о томе мора да приложи уз захтев за отпуст из држављанства. Ракић то, међутим, нема.

– Овим се онемогућава да држављанин Републике Србије постане лице без држављанства – кажу у МУП-у.

 

( Блиц )