Прочитај ми чланак

Хрватске провокације: Папа долази у Ниш 2013 године?

0

Хрватски Вечерњи лист, познат по екстремним националистичким и католичким ставовима, ових дана пише о могућем доласку поглавара католичке цркве на прославу Миланског едикта у Нишу 2013. године. 

И поред тога што је Синод Српске православне цркве више пута одбацио могућност да без сагласности Руске православне цркве позове Папу у Ниш, остаје да се види да ли је писање Вечерњег листа само још једна у низу опасна хрватска провокација.

У наставку, без икаквог тумачења, редакција србин.инфо доставља оригинални текст из Вечерњег листа. Текст је директно пренесен, те је пун новохрваштина. Унапред се извињавамо  читаоцима нашег портала којима ће то засметати:

Папа Бенедикт XВИ. ипак би могао доћи сљедеће године у Србију, на велику прославу обиљежавања 1700. обљетнице Константинова едикта о слободи кршћана. А хрватски би бискупи у мисији довођења папе (јер га ондје не желе видјети неки православни патријарси) могли имати посебну улогу.

Открива то прекјучерашњи сусрет двојице хрватских бискупа, пожешког монс. Антуна Шкворчевића и дубровачког монс. Мате Узинића, с патријархом Српске православне цркве Иринејем којега су посјетили у Београду.

„Патријарх Иринеј представио је и програм прославе 1700. обљетнице Константинова едикта о слободи кршћана и припреме у Нишу те је изразио увјерење како би сусрет папе Бенедикта XВИ. с другим патријарсима православних цркава том пригодом у Србији био од велика значења за успостављање односа повјерења и помирења међу црквама на опћој разини, али да у том погледу постоје одређене тешкоће те се нада, унаточ кратком времену, да их је још увијек могуће превладати“, јавила је Извјештајна католичка агенција ИКА, а спретно срочена формулација да се „одређене тешкоће могу превладати“ говори о томе да постоје велике шансе да се поглавару Католичке цркве ипак упути позив, који очекује и зацијело га неће одбити.

Бискупи Шкворчевић и Узинић најдаље су отишли у добрим односима с православним епископима у Хрватској па није случајно да су баш они били у делегацији која је, заједно с београдским надбискупом монс. Станиславом Хочеваром, посјетила српског патријарха на тему обиљежавања 1700. обљетнице Константинова едикта 2013. у Нишу.

Братски однос с еп. Савом
Бискуп Шкворчевић тако је патријарху Иринеју нагласио свој „братски однос са славонским епископом Савом те настојања да му буде на помоћ у тешком стању његове епархије“, а бискуп Узинић приказао је, како јавља ИКА, патријарху настојања у Дубровнику око изградње повјерења међу вјерницима двију цркава, „што не иде лако након разарања Дубровника у недавном рату, при чему има велико значење молба епископа Григорија Дубровчанима да опросте зло које им је нанесено, а једнако тако и његова особна молба упућена православној браћи“.

 

(србин.инфо, Вечерњи лист),