Прочитај ми чланак

Глас Српске: Подриње и источна Херцеговина у пламену!

0

Сребреница и Требиње у ватреном обручу
Сребреница – Ниски шумски пожар који је прије два дана избио у брдима изнад Сребренице није угашен, нити локализован, али је заустављено његово ширење и дјелимично је под контролом на дијелу приступачног и неминираног терена, рекао је дежурни у Штабу цивилне заштите ове општине Хасудин Мустафић, преносе агенције.
Сребреница и Требиње у ватреном обручу ФОТО

Према ријечима Мустафића, тиња и гори површински слој хумуса, жиле дрвећа и борова четина опала са стабала, што ствара велику димну завјесу, иако се пожар полако шири минираним тереном према селу Залазје на истоку.

Сиви облак дима примјећује се из даљине и диже се константно из пожаришта.

– Ватрогасци и радници сребреничког Шумског газдинства “Дрина” стално су на терену. Они су спријечили ширење пожара гдје је терен омогућавао приступ. Пожар се шири и према Сребреници и захватио је једну минирану котлину на више од два километра од насеља гдје се ноћас чуло више експлозија, али, срећом, нико није повријеђен – рекао је Мустафић.

Он је нагласио да се на том терену због безбједности живота људи који раде на спречавању ширења пожара ништа не ради, а да се и даље ради на спречавању ширења пожара гдје је то могуће.

Међутим, терен је неприступачан и без путне комуникације тако да ватрогасна возила не могу прићи пожаришту да би се приступило гашењу, које је могуће извести једино из ваздуха.

Овај пожар је захватио и шири се простором који је и прољетос био захваћен ватреном стихијом, гдје је штета на боровој шуми велика и гдје је, према тврдњама стручњака из Шумског газдинства, потребно извршити санитарну сјечу да би се спријечила појава поткорњака и других шумских штеточина.

Пожар је захватио шире подручје заштитног појаса љековитих изворишта сребреничке Губер воде.

Мустафић је додао да ће чланови Штаба цивилне заштите јутрос обићи пожариште и снимити стање ради предузимања мјера и конкретних потеза заштите од пожара.

Он је истакао да до сада ни од кога није тражена помоћ за гашење овог пожара.

Вријеме је мирно и нема вјетра па се пожар не шири брзо.

Према ријечима Мустафића, појава вјетра отежала би ситуацију, јер би дошло до појаве пламена, бржег ширења и прелажења ниског у високи шумски пожар, што би изазвало несагледиве посљедице.

 


Требиње: Пожаришта и даље активна

Начелник Општинског штаба Цивилне заштите Мирко Ћурић каже да је интензитет пожара на већини мјеста на пордручју Требиња смањен, кретање ватрених линија под контролом, те да ватра не пријети ниједном домаћинству.

Он је додао да су још активни пожари  у околини  Шћенице и Пијавица, те Борловића  и Борковића Бара на Љубомиру, затим на правцу од Јасена према Требињским брдима, те на Дужима у Требињској шуми.

Ћурић каже да је синоћ у Требиње слетио хеликоптер Оружаних снага БиХ, да је јутрос извиђао пожаришта, те да се очекује да ће у послијеподневним часовима и дејствовати.

Ћурић додаје да је хеликоптер Оружаних снага БиХ јутрос извиђао пожаришта и да се очекује да ће дејствовати у послије подневним часовима.

Хеликоптери ОС БиХ у Требињу, EUFOR-a у Коњицу, а хрватски канадери у Томиславграду

Министарство безбједности БиХ је путем Оперативно-комуникацијског центра БиХ 112 и данас због обима пожара и неприступачности терена координисало акције гашења из ваздуха, односно уз помоћ хеликоптера и канадера на подручју општина Требиње, Томиславград и Коњиц.

Како је саопштено из Министарства безбједности БиХ, два канадера из Хрватске данас су дјеловала на најкритичнијем подручју општине Томиславград, на пожаришту у предјелу Грабовица-Миндени.

На основу процјене пилота о успјешности гашења и стања на терену, дјеловање је прекинуто и канадери су враћени у базу у Хрватској.

У синоћњем дјеловању хеликоптера Оружаних снага БиХ од 18 до 21 час у рејону Томиславграда, бачено је 25 тона воде.

У гашењу пожара у рејону Дужи, општина Требиње, учествовало је хеликоптер и 15 припадника Оружаних снага БиХ.

И у рејону Коњица данас су ангажована 24 војника ОС БиХ.

На подручју Коњица од јутрос на гашењу пожара дјелује и један хеликоптер EUFOR-a, а очекује се да ће се током дана на овом подручју прикључити и хеликоптери ОС БиХ.

Републичка управа цивилне заштите

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да су активни пожари у рејону Леотара, Љубомира, Дужи и Пијавица, док је угашен пожар на Волујцу, а током дана очекује се помоћ хеликоптера Оружаних снага БиХ.

У Требиње је синоћ око 20:45 часова слетио хеликоптер Оружаних снага БиХ, а према информацијама Центра, његово дјеловање очекује се у послије подневним часовима.

У општини Билећа активни су пожари у рејону села Брестица, Врбица и Подогорач, а остао је активан и један крак пожара према Прерацима и један крак пожара код села Шобадине.

Угашени су пожари у рејону Хоџићких лука и села Ораховице и Дубовац.

Пожар који се проширио са подручја ФБиХ према подручју Љубиња у рејону Банчићи, Околишта и Мишљен, одбијен је од ових села.

У општини Гацко активан је пожар у Заграцима који се шири према мјесту Кључ.

Пожар се не гаси због неприступачности терена, само се прати и не угрожава људе, нити објекте.

Активан је и пожар у Доњим Бодежиштима, који се такође само прати и због неприступачности терена не може се гасити, истиче се у саопштењу.

Пожар у рејону Раванци, општина Рудо, још није угашен, али је током јучерашњег дана акцијом радника Шумског газдинства “Панос” из Вишеграда, Шумског газдинства “Рудо” и припадника јединице цивилне заштите за заштиту од пожара стављен под контролу, а гашење се наставља јутрос.

И даље је активан пожар у мјесту Гостун, општина Ново Горажде, али је слабијег интензитета него претходних дана.

Пожар се не гаси због неприступачности терена и минских поља на захваћеном подручју.

 

Пожар у мјесту Горица, у општини Шипово, и даље је активан, али је под контролом и спријечено је његово даље ширење.

У пожарима није било непосредног угрожавања људи нити објеката, истичу у Републичкој управи цивилне заштите.

Више интервенција јуче је било и на подручју града Бањалука, те општина Приједор, Рогатица, Фоча, Бијељина и Источно Ново Сарајево.

Брзом интервенцијом припадника ватрогасних јединица, пожари су угашени у почетној фази, без већих посљедица.

Републичка управа цивилне заштите прати стање на подручјима угроженим пожаром и предузима мјере из оквира своје надлежности.

Добој: Локализован пожар у Доњој Пакленици

У Доњој Пакленици код Добоја, из за сада неутврђених разлога, избио је пожар који је захватио ниско растиње на површини од око 50 дунума, а ватрогасци су успјели да га локализују, саопштено је из добојског Центра јавне безбједности Добој.

У пожару у Толиси код Модриче синоћ око 21:30 часова у потпуности је изгорио помоћни дрвени објекат власништво С. С.

Пожар, који је букнуо због за сада неутврђених разлога, локализовали су ватрогасци око 23:30 часова.

У мјесту Шеварлије код Добоја јуче је избио пожар на подручју на којем се налазе мине из претходног рата и није било могуће безбједно га локализовати.

М. Ч. из Шеварлија пријавио је Полицијској станици “Добој два” да је у овом мјесту избио пожар, у непосредној близини жељезничке пруге Шамац – Сарајево.

Полиција је утврдила да се на мјесту пожара налази посјечен храст, чија је крошња пала на пругу и оштетила контактну електричну мрежу.

Утврђено је и да је храст посјекао О. Ј. у договору са његовим власником А. Ф. обојица из Шеварлија.

У току је истрага о свим овим пожарима.

 

(Глас Српске)