Прочитај ми чланак

Миша Вацић: Живот буја на српском Космету!

0

У сусрет Видовдану, судбоносном датуму за наш народ, редакција „Србин.инфо“ је направила интервју са Мишом Вацићем, портпаролом СНП 1389 и са њим попричала о тренутној политичкој ситуацији у Србији, медијском мраку, али стању на Косову и Метохији.

o Удрушење 1389 често борави и помаже Србима на окупираном Космету?

– СНП је био активан учесник одбране српских барикада од 26.јула прошле до 22. фебруара ове године. Осам месеци је неколико стотина наших чланова из Србије, Црне Горе и Републике Српске активно дежурало на стражи по сменама, а онда је српска жандамерија МУП-а Србије насилно уклонила барикаде код Јариња и тада смо се повукли. За шест година постојања, колико смо и присутни на Космету, добро смо упознали људе и њихов начин живота у јужној покрајини.

о Да ли сте током боравка стекли утисак да су косовски Срби подељени на оне који живе на северу и оне у енклавама, као што потенцирају медији у Србији?

 – Не, напротив. Кроз политички активизам и хуманитарни рад на Космету, учешће у одбрани, протестима и акцијама као што је Видовдански марш, били смо повезани са српским становништвом и свакодневно делили са њима сузавац, зиму, пендреке, али никада нисмо стекли утисак да су Срби подељени.  Они су свесни да може да их изда само политичка власт, а не српски народ.  Тај народ колико год истрајавао и одолевао, није издао себе и зато ће уживати поштовање и дивљење слободоумних Срба из Србије, Црне Горе, Републике Српске, српског расејања, односно свих оних који препознају косовски завет као основни фундамент српског националног корпуса. Борба за Космет тек предстоји, без обзира на суицидне кораке који је водио режим Бориса Тадића у претходном периоду. Упркос свему, стање на КиМ, по мом личном мишљењу је задовољавајуће, јер наш народ не само да успешно опстаје и истрајава, већ тамо живот буја. Рађа се велики број деце и она упркос свим страхотама расту насмејана. Пунија су живота него деца у престоном Београду и у градовима на северу Србије. Та деца су будућност Србије и гарант опстанка Космета у границама Србије.

o Политичке игре око формирања Владе Србије чини се немају краја. Шта мислите како ће да се заврше?

 – Не очекујем ништа и не мислим ништа. Биће тешко остварити српске националне интересе, ког год да формира власт. А промене су неопходне, јер људи који су издали Србију, тиме што су ухапсили Младића и Караџића, донели резолуцију о Сребреници, статут Војводине и учинили толико погрешних корака по питању Космета, морају да оду са власти и сносе одговорност за своје поступке. Видећемо да ли та промена значи и промену политичког курса, али промена је свакако неопходна. Ипак, с обзиром на то да је спољна политика свих партија иста, не видим значајне помаке без обзира на то ко ће да формира Владу. ДСС је био на власти и показао се тако како се показао, што свакако не подржавам, а СНС још није добио ту прилику. Ове странке су биле супротстављене опције Борису Тадићу, а сада не могу саме да формирају Владу. Такође, са спољно-политичким тежњама нису изричити до краја у одбрани националних српских интереса.  Зато су они они, а ми смо ми.

о СНС се залаже за улазак у Европску унију, а ДСС је одлучно против?

–  СНС се програмски и декларативно залаже за улазак у Еворпску унију, али не по цену Космета, а то је немогуће, као округло па на ћоше.  Све партије у скупштини су лицемерне по питању одбране јужне покрајине.  У таквој консталацији снага, та наша „висока политика” се заснива на игри између очувања Космета, што је најважније српско национално питање и задовољења жеља својих господара. У томе учествују све странке, посебно оне које се режимске или претендују то да буду.

o Патриотска десница у Србији је разједињена, а уколико би деловала јединствено, могла би на Парламентарним и локалним изборима да освоји велики број гласова?

– Разједињеност није толико последица политичког инжињеринга или пројекта режима и страних служби, већ исконског греха, односно гордости и сујете. Народ је у веома тешкој ситуацији, нама је неопходна слога, посебно у овом тренутку, али због људи који предност дају личним анимозитетима до слоге и уједињења није дошло. Ми смо више пута покушавали да превазиђемо међусобне разлике. Имали смо Декларацију о саборности, позивали више пута у критичним ситуацијама на уједињавање свих патриотских покрета, снага, странака удружења и људи.  Својевремено смо се и удружили са организацијом Наши, која је више заступљена у унутрашњости.  Са њима смо имали савез, који се није одржао због притисака режима. Невероватно је да  Српска радикална странка, која је требало да буде носилац идеје о саборности, због сујете дозволи да се маргинализује готово 10 одсто бирачког тела, колико су у две колоне освојили заједно са покретом Двери. Ситуација је могла да буде другачија да је било слоге, али је она изостала и због деловања страних служби и режима, који је чак и финасирао поједине родољубиве групе.

о Удружење 1389 је учестовало на локалном нивоу на Новом Београду, према вашим информацијама да ли је била крађе на изборима?

– Очигледно да је било крађе. Невероватно је да упркос огромном незадовољству народа ДС освоји толики број гласова, готово исто колико и њихови главни противници. Ми смо имали кампању на неколико новобеоградских локација и на тим бирачким местима били трећи са освојених 12,5 процената гласова. Имали смо 7.000 уписаних сигурних гласова, али нисмо прешли цензус.  На дан Избора 4.500 људи је путем телефона потврдило да нас је заокружило, а на крају смо освојили само 2.794 гласова, иако смо очекивали око 5.000, колико је и био цензус. Ипак, задовољни смо јер је Нови Београд највећа и најмодернија општина у Србији са најбољим стандардом.  Старији бирачи углавном гласају за режимске странке ДС и СПС, док су млади људи и млађи брачни парови за промене и махом за националне опције. Они су носиоци наше гласачке машинерије и активизма.

o „Образу“ је забрањен рад?

– То је срамота. Образ се забрањује, а у исто време постоје организације које фрагмантно крше Устав. На пример, на сајтовима ЛГБТ група стоји да је Косово сусед Србије. Истовремено, у Војводини дивљају фашистичке мађарске организације као што су 64 жупаније и најоотвореније заговарају да је северна Србија јужна Мађарска! Такође, у јужном делу земље имамо локалне власти које отворено проглашавају Прешевску долину источним Косовом и боре се за Велику Албанију.  У политичком врху Србије постоје антидржавни елементи ЛСВ и ЛДП, који су заштићени Уставом, а  крше Устав. Вређају осећања већине Срба и на то нико не реагује. Све је јасно, ако је део Србије под окупацијом, ако земљом владају марионете онда је и природно да родољуби буду забрањени.

o Tа претња се надвија и над осталим патриотским покретима, који се у медијима називају клерофашистима?

– Верујем да 1389 неће моћи лако да забране као Образ, јер смо спремни да се активнио бранимо, а то смо показали на првој јавној расправи о забрани. Лично сам 90 минута одговорао на реферат Тужилаштва, тачку по тачку. Разбили смо све елементе те смешне оптужнице писане на 350 страна. Завршило се тако што  су представник МУП, заштитник грађана и судије морали да прихвате да смо ми Уставобранитељски народни државотворни покрет. Тужилаштво покушава и сада да нас представи као фашисте, нацисте и хулигане, али забранили нас или не, наша идеја је непроменљива, а то је љубав према Србији.  Наше претке су Турци набијали на колац и Немци стрељали па идеја није умрла. Спремни смо да се супроставимо режиму, јер препознајемо невоље и лажи које нам систематски гура Запад, као што су Маркале, Сребреница, Рачак, а ту су и наметнути проблеми попут ЛГБТ параде. Сметамо Новом светском поретку, који хоће да створи послушне народе, а већ имају послушне власти, политичаре марионете.  Проблем је што је наш народ иако је бунтован он се уморио јер га више од 20 година лажу, мажу, газе, санкционишу, бомбардују. Али, долазе младе генерације које нису уморне и пуне су ентузијазма.  Желе да живе у успешној, срећној, уређеној и поносној земљи.

о У Србији је медијски мрак, а многи се слажу да је ситуација гора него током Милошевићевог режима?

–  И странцима је јасно да је у Србији потпуни медијски мрак, они чак о томе отворено извештавају, а иза нас су само Таџикистан и Азербејџан. Многе новине су угашене попут Гласа Јавности и Правде, док је Радио Фокус под сталним притиском режима. Притисак Демократске власти на медије је много јачи него у Милошевићево време.  Од 2006. године сам портпарол СНП 1389 и сваке године је све мање слободе. Могу да потврдим да су пре 2008. и 2009. новинарима у Танјугу и РТС-у смањивали плате ако пусте афирмативну вест о нама, док смо 2007. излазили у свим медијима и нормално гостовали на свим телевизијама. Али 2009. смо се сударили са режимом, дошло је до првих хапшања и медији су се затворили, кренуле су инцијативе за забране, монтирање оптужница и разни притисци. Све је почело од нашег великог протеста дужег од 100 дана, против хапшења Радована Караџића, а потом смо имали три велика протеста поводом десетогодишњице НАТО бомбардовања, где је учествовало више од 10.000 људи. Како смо показивали снагу, тако су сви медији постајали затворени. Док је нашим активистима на разне начине прећено, полиција нам је издавала безразложене забране за јавно окупљање. Све је то последица медијског диктата Демократскес странке, небитно да ли је у режији Тадића, Ђиласа, Шапера, Крстића или неког другог.

о Какви су даљи планови вашег покрета?

– Свакако, наставак борбе кроз институције на бази идеологије српског национализма. Излазићемо на изборе увек када се укаже прилика. Излазићемо прво на локалне изборе. Идемо корак по корак. Учествовати у трци за председника тренутно је лакрдија. Ми смо млади људи, наше основно оружје је поред памети и наша младост. Ако би се неко појавио сличан нама, на бази српског национализма и желео да иде с нама на изборе, могли бисмо да правимо коалицију, али пре свега идемо сами, јер мислимо да тренутно не постоји странка или покрет сличног опредељења.

о Шта поручујете младим људима у Србији?

– Да не одустају од борбе! Та борба априори не мора да значи у оквиру покрета 1389, или неке друге организације. Ако организације не могу да се сложе, онда нека се на свој начин боре за отаџбину, нека не верују телевизији, ни у оно што им сервира власт и јавна сцена. Морамо да сачувамо здрав разум у овом болесном систему и сачувамо се за предстојеће борбе.  Када дође тренутак за општу борбу наћи ће се где је коме место. Само да не губимо наду!

 Дејан Петар Златановић