Прочитај ми чланак

После трајне забране за „Клип“, Руси протерују и „Параду“!

0

У Русији нема места за антисрпске филмове! Руско Министарство културе трајно је забранило биоскопско приказивање филма „Клип“ младе редитељке Маје Милош. Могући проблеми и са приказивањем „Параде“.

Како преноси сајт „Сеецулт“, забрана је најпре била одређена до 31. августа, али је сада продужена на неодређено време.

Директор дистрибутерске куће “Филм без граница” Сем Клебанов објавио је на Твитеру да се нада да ће одлука Министарства културе ипак бити повучена.

Клебанов је претходно изјавио да је Министарство културе забранило приказивање филма “Клип”, победника овогодишњег Филмског фестивала у Ротердаму и добитника још низа награда, због тога што садржи “ненормативну лексику, обилује сценама са наркотицима и алкохолом, као и еротиком”.

Клебанов је навео и да његова кућа још није званично добила од Министарства културе решење о забрани биоскопске дистрибуције “Клипа”, а када га добије, одмах ће уложити жалбу.

Клебанов је, у изјави листу „Известија“ рекао да им је речено да је филм забрањен како би се „заштитила деца од информација које би могле да донесу штету њиховом здрављу и развоју“.

“Кажу нам да старосна ограничења у Русији не функционишу – у биоскопе пуштају све, без обзира на узраст и то на све пројекције. Управо ту треба, по мом мишљењу, увести ред, али то није посао дистрибутера или приказивача, него државе. А ‘Клип’ је тек прва ласта. Код нас је на полици још увек ‘Парада’, српска пародија на припрему геј-параде и већ нам је скренута пажња да би могло бити проблема приликом њеног приказивања у Петербургу“, рекао је Клебанов.

 Подсетимо, у филму „Клип“ глумица Исидора Симијоновић, која има 15 година и тумачи лик Јасне, учествује у оралном и аналном сексу, у свим могућим позама и на свим могућим местима. У сценама се јасно виде мушки и женски полни органи.

Иако постоји део српске омладине који заиста живи стилом описаном у филму, аутори опасно генерализују друштво и представљају га искључиво у најгорем светлу, што никако не одговара реалној ситуацији. Такође, у филму се у спорним сценама често истичу и национални симболи Србије, који би ваљда требало да се сместе у исти кош са национализмом, наркоманијом и девијантним сексуалним понашањем.

(Србин.инфо, Танјуг)