Прочитај ми чланак

САСТАНАК ОПОЗИЦИЈА СА ЕУ КОМЕСАРОМ: Двери и ДJБ нису позвани, Вук одбио позив

0

На данашњи састанак Јоханеса Хана, комесара за европску суседску политику и преговоре о проширењу, са представницима опозиције нису позвани лидери покрета Доста је било и Двери Саша Радуловић и Бошко Обрадовић.

Од позваних једино се неће одазвати Вук Јеремић, председник Народне странке. Како нам је речено у Дверима, нелогично би било да комесар за проширење ЕУ на састанак зове „антиевропску странку“, односно да све и да су добили позив, не би му се одазвали. У покрету Доста је било јуче нисмо успели да добијемо потврду наше информације да њихов председник Саша Радуловић није позван на састанак.

Извори Данаса, међутим, тврде да се његово име не налази на списку званица за разговор са Јоханесом Ханом. На састанак иду Драган Шутановац, председник Демократске странке, Чедомир Јовановић, лидер Либерално-демократске партије, Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке, Ненад Чанак, лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Зоран Живковић, председник Нове странке, Саша Јанковић, председник Покрета слободних грађана, а уместо Јеремића састанку ће присуствовати Никола Јовановић, потпредседник Народне странке. Како нам је рекао Јовановић, Јеремић данас није у земљи и то је разлог због којег неће ићи на разговор. – Нема времена за досадашњи начин сарадње, потребно је ефикасно партнерство у решавању питања Косова и Босне, везивање позитивног решења за конкретну подршку у процесу ЕУ интеграција и јачању економских односа у региону. Потребне су хитне заједничке мере како би се ојачале демократске и либералне снаге на западном Балкану који је у великој мери талац популиста и националиста који су велика претња свима који раде на европској агенди – истиче за Данас Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, пре сусрета са Ханом.

Он додаје да Србија „пресудно зависи од спремности ЕУ да у потпуности разуме стање у региону“, као и решености проевропских снага у друштву да је мењају и по дубини, најконкретније и суштински, за шта смо, како каже, „сигурно спремни и способни“. Јовановић додаје да „моментално морамо заједничким напором прекинути тренд инстант сукоба како између држава региона тако и унутар сваког од наших друштава“, јер се њима, сматра лидер ЛДП, вештачки стварају кризе које камуфлирају праве проблеме.

Уочи састанка, Драган Шутановац изјавио је за Данас да ће Хан од њега имати прилику да чује „какво је право стање ствари у Србији након пола деценије власти Александра Вучића“.

– Са коалицијом окупљеном око Српске напредне странке нема европских интеграција Србије. Србија стоји на европском путу већ шест година, механички се отварају поглавља која се не затварају. Србија стоји у месту, ни на једном пољу нема модернизације, нема напретка у владавини права, реформи правосуђа, медијима, слободи говора, као ни у екологији и другим областима – истакао је председник ДС за Данас.

Према његовим речима, Србија мора да убрза пут евроинтеграција а она то не може са СНС.

– Јасно је након шест година да је Демократска странка аутентична снага евроинтеграција док је у интересу СНС да се тај процес никада озбиљно не спроведе – закључује Драган Шутановац за Данас.