Прочитај ми чланак

САМО ЈАКО: Тајна седница за јавни новац

0

Покрет “Само јако“ имао је увид у дневни ред седнице Већа ГО Младеновац која је, како тврде, одржана тајно.

Како се наводи у саопштењу покрета, 16. јануара одржана је седница Већа ГО Младеновац на којој је одлучено о преносу средстава у текућу буџетску резерву. Додаје се да је та одлука донесена без обавештавања одборника, без седнице скупштине и без ребаланса. Међутим, информације о тој седници постоје на сајту.

Проблем је, како се наводи, седница која је одржана два дана касније, 18. јануара, која је била тајна и о којој нема никаквих информација.

“Дакле, имали смо седницу на којој је новац пренесен у буџетску резерву, а онда и следећу тајну седницу на којој је одлучено о ангажовању тих пренесених средстава“, наводи се у саопштењу.

Увид у дневни ред “тајне седнице“, како тврде, имали су захваљујући томе што има чланова Већа “који нису одушевљени оваквим нетранспарентним радом“.

“Прве три тачке се тичу средстава из текуће буџетске резерве и пројеката за који су намењени. Пројекат се зове ’За Младеновчане’ и биће реализован преко савета месних заједница у којима већ има дешавања на која режимска екипа не позива наше чланове“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да пројекат ’За Младеновчане’ има два дела у укупној вредности од 10.000.000 динара.

“Пошто је тај пројекат усвојен на стелт седници од 18. јануара, а имали смо увид у пројекат. План је да се укупно 10.000.000 динара потроши на два пројекта од по 5.000.000 динара који ће резултирати дељењем пакета ’прехрамбених производа и средстава за хигијену’, или уља, јетрених паштета, месних нарезака, брашна, шећера, макарона, пиринча, детерџента за прање посуђа, течног сапуна и сличног“, додаје се у саопштењу.

Иначе, у уводу документа у који је “Само јако” имао увид стоји да пројекат настаје као вид одговорности према грађанима Младеновца.

“Уочавајући потребе великог броја грађана Младеновца, у жељи да се и на овај начин унапреди политика социјалне заштите осетљивих група, овај пројекат настаје као вид одговорности према грађанима Младеновца путем уручивања прехрамбених поклон пакета и поклон пакета средстава за хигијену”, стоји у уводу.

“План је да се потроши позамашних 10.000.000 динара на нешто што ће се преузимати у месним заједницама. Даље, на друштвеним мрежама се већ појавила слика неког врло сличног пакета који је праћен симпатичним пропагандним материјалом. Надајмо се да ово није исто то. Да ли то значи да се средства из буџетске резерве троше на страначку промоцију пред изборе?”, пише покрет “Само јако”.

У саопштењу се додаје и да се пре неколико дана одлучивало о суфинансирању удружења и да је удружење “Ненис” из буџета тражило укупно милион динара за два пројекта под именом “Помоћ социјално угроженим породицама – подела хуманитарних пакета хране” и “Унапређење здравља међу припадницима националних мањина и унапређење хигијенских услова живота”.