Прочитај ми чланак

КРЕМЉ КИЈЕВУ: Реците „да“ или „не“

0

Предлог Кијеву да узме војну технику са Крима је званичан, додатна обавештења нису потребна, Украјина треба да каже „да“ или „не“, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наравно, могу да постоје званични документи, углавном дипломатске ноте, различите врсте писама, али све у свему, тешко да се званична изјава шефа државе не посматра као званичан предлог или званична иницијатива“, рекао је Песков коментаришући да ли у вези са украјинском техником постоје неки званични предлози Русије у писаној форми, или је довољно оно што је рекао Путин.

© Sputnik/ Алексей Мальгавко

Портпарол Кремља одбио је да тумачи Климкинове речи: „Нећемо се бавити тумачењем, ипак Кијев мора да каже да или не, чекаћемо“.

„Не знам да ли су неки документи послати путем дипломатских канала, али још једном понављам да чак и да нису послати за то нема потребе, јер се чула званична изјава председника Русије“, додао је он.

Украјински министар спољних послова Павел Климкин раније је изјавио да Кијев није добио од Русије званичне предлоге за враћање оружја са Крима.

Претходно је председник Русије Владимир Путин изјавио да је Русија спремна да преда Украјини војне бродове и авионску технику са Крима, иако се они налазе у жалосном стању, и да је спремна да позове украјинске експерте за располагање муницијом која се не може транспортовати.