Прочитај ми чланак

ХАОС У БиХ: Хрвати неће Бошњаке

0

На седници Парламента ФБиХ, чији је рад у блокади, ни у уторак се нису појавили посланици ХДЗ и СДА, па није било кворума

На седници Парламента ФБиХ, чији је рад у блокади, ни у уторак се нису појавили посланици ХДЗ и СДА, па није било кворума. Због овог потеза посланици СДП у уторак су одлучили да се повуку из даљих разговора о изменама изборног закона у БиХ које организију делегација ЕУ у БиХ и Амбасада САД, уз експертску помоћ ОХР.

Годинама у Федерацији БиХ нема политичког јединства да се усвојe измене Изборног закона којим би се решило питање избора хрватског члана Председништва БиХ. Наиме, хрватски члан Председништва БиХ бира се у Федерацији БиХ, а у два наврата за хрватског члана Председништва БиХ изабран је Жељко Комшић као члан СДП, и то бошњачким гласовима. Због тога Хрвати траже законско решење којим би спречили да им Бошњаци бирају члана Председништва БиХ.

СДП је повлачење образложио тиме да су СДА и ХДЗ спремни на блокаду како би спречили да се уопште расправља о било каквом законском решењу које ће осигурати несметано спровођење избора, саопштено је из СДП.

Наводе да је евидентно да СДА и ХДЗ и ове разговоре, који трају већ неколико месеци, злоупотребљавају.

– Њихов једини циљ је куповати време и осигурати да се никакво решење не пронађе – поручују у СДП.

Додају да једино овим странкама одговара ситуација да се у изборну кампању уђе са неизвесношћу да се власт након избора уопште може формирати.