Прочитај ми чланак

„ДОБРА РЕШЕЊА ЗА КОСОВО ОДАВНО ПОТРОШЕНА, остала само…“

0

Београд -- Неће нам дозволити улазак у ЕУ без јасно решеног питања граница, каже председник Србије и додаје да ће решење за Косово саопштити за два до два и по месеца.

Две деценије од завршетка ратова на простору бивше Југославије Србија има нерешене граничне спорове са скоро свим суседним земљама са којима је некада била у заједничкој држави.

Ипак, можда је у овом тренутку најважније питање – да ли ће административна линија са Косовом то и остати?

“У стратегији ЕУ која ускоро треба да буде усвојена се каже да се очекује од Србије правно обавезујући споразум што је увод у коначно решење статуса и јасно је да ће то вероватно захтевати и одређену корекцију границе, тако да сам имамо једну врсту припремања терена”, наводи Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност.

ЕУ не жели да увози билатералне проблеме објашњавају у европском покрету. А најмање лоше решење косовског проблема најављује српски председник.

“Нема добрих решења, добра решења за Косово су одавно потрошена и само нам остаје да бирамо неко најмање лоше, а најмање лоше решење је нормализација односа без признавања, јер нам признавање нико не тражи”, истиче Сузана Грубјешић из Европског покрета.

Председник Вучић најављује и да ће свој суд дати и грађани – на референдуму.

“Прво да видимо шта би било питање, колико би трајала дебата… Ја сам за референдум али је потребно да буде последица једне шире расправе”, наводи аналитичар Бранко Радун.

ЕУ се опекла у случају граничног спора Хрватске и Словеније и зато је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у Европском парламенту био врло јасан када је ставио до знања да све земље Западног Балкана које желе да уђу у чланство Европске уније претходно морају да реше све граничне спорове.

Подсећамо, француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони изјавио је нешто раније да неће бити интеграције Србије у Европску унију (ЕУ) без споразума о Косову.