Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЗЕМУНЦУ ПЛАЋА ОДШТЕТУ: Суд за људска права у Стразбуру донео пресуду

0

Држава Србија није спровела истрагу и открила полицајце који су Ђорђа Крсмановића, брата Душана Крсмановића, тукли и малтретирали у време акције „Сабља“, наводи овај суд

Ђорђе Крсмановић (43), бивши припадник „земунског клана“ и брат Душана Крсмановића, добио је тужбу коју је против Републике Србије поднео Европском суду за људска права и држава је обавезана да му исплати одштету од 8.200 евра, с каматама!

Како се наводи у одлуци из децембра прошле године у коју је Курир имао увид, Суд у Стразбуру казнио је Србију због тога што није спровела истрагу о злостављању и тортури коју је преживео док је током акције „Сабља“ био у полицијском притвору.

Лоша истрага

Европски суд за људска права навео је да је имао у виду околности случаја, као и да се наводно злостављање догодило током ванредног стања, после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. Међутим, у одлуци се наводи да се на основу достављених доказа примећује да је Србија истрагу о људима који су учествовали у злостављању свела на неколико разговора с полицајцима.

– Суд сматра да није спроведена ефикасна истрага и да је дошло до повреде права Ђорђа Крсмановића – наводи се у одлуци Суда за људска права.

Ђорђе Крсмановић, подсетимо, старији је брат Душана Крсмановића, који служи казну од 20 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића. Како се тада писало у медијима, он је био један од вођа такозване пајсер бригаде, подмлатка „земунског клана“. Осуђен је на четири године и 10 месеци затвора због изнуде и трговине дрогом.

Ђорђе Крсмановић ухапшен је 1. априла 2003. око четири сата ујутру, кад је пет припадника САЈ ушло у стан у којем се крио са пет пријатеља.

– Тукли су ме бејзбол палицама и полицијским палицама. Ударали по табанима и длановима – наводи се у представци коју је преко адвоката поднео Душан Крсмановић пре четири године.

Тукли га палицама

Најлонска кеса стављана ми је на главу, због чега сам изгубио свест, након чега су ме два полицајца однела у ћелију, јер нисам могао да ходам. Није ми било дозвољено да пијем воду. У самици сам провео 11 дана, од чега ми пет дана није донета храна, а малтретирање и злостављање се наставило.

Тужио Србију 2014. године

КРСМАНОВИЋ ТРАЖИО ОДШТЕТУ ОД 20.000 ЕВРА И НАКНАДУ ТРОШКОВА

У тужби Стразбуру, коју је Ђорђе Крсмановић поднео против Србије 2014, како се наводи, он је захтевао да му Србија исплати одштету од 20.000 евра и накнаду трошкова. Међутим, суд је прихватио његов захтев, али у пет пута мањем износу од 4.000 евра, као и износ од 4.200 евра за трошкове које је имао. Србија има рок од три месеца од правоснажности да „земунцу“ исплати накнаду, уз одговарајуће камате.

ДУШАН РОБИЈА 20 ГОДИНА

– Браћа Душан (на слици) и Ђорђе Крсмановић ухапшени су 2. априла 2003. у „штек стану“ на Новом Београду

– Током „Сабље“ Душан је признао бројна злодела „земунског клана“ и првом казном био је осуђен на 30 година затвора, али му је она смањена на 20 година

– Његовом брату судило се у одвојеном поступку, али како је после изрицања пресуде пуштен на слободу, одбијао је да оде на одслужење казне

– Ђорђе је ухапшен 2007. у Специјалном суду кад је дошао да чује пресуду рођеном брату Душану