Прочитај ми чланак

СРБИЈА СЕ ЗЕЛЕНИ НА ОВОЈ МАПИ, али немојте да се радујете ПРЕРАНО

0

Бројна приватна ложишта, саобраћај и велика индустрија главни су "кривци" за квалитет ваздуха у Србији, који је ових дана у најмању руку проблематичан, те бројне грађане одводи на републичке и стране сајтове на којима се приказују подаци о квалитету ваздуха.

Но, чак и када се на мапи претежно приказују зелена поља, која означавају добар квалитет на тој локацији, забрињава то што те мапе, нарочито стране, приказују недовољан број мерних станица у Србији. Док је Румунија начичкана, а границе између неких земаља се готово не виде, целе централна, источна и западна Србија су потпуно непокривене.

Стручњаци ипак кажу да је број станица у Србији довољан.

– У Србији је број станица одређен према ЕУ прописима. Већина – њих 28 -донација су из Европске уније, а осталих осам су финансирали Фонд за заштиту животне средине и велики оператери који хоће да докажу да не загађују ваздух својим пословањем. Сајтови на којима грађани прате стање ваздуха искључиво преносе податке са аутоматских мониторинга, који нису једини, па ни релевантни – каже Тихомир Поповић, стручњак за квалитет ваздуха.

У Ужицу, на пример, оперише станица у којој се на 24 сата узима узорак са прописаног филтера, анализира у лабораторији и тако указује на концентрацију суспендованих честица у ваздуху, а некад и на садржај тешких метала.

– Ова мерења су релевантна и основна, док се релевантност станица за аутоматски мониторинг, који дају приказе стања у реалном временум, накнадно утврђује -каже он.

Ипак, он наглашава да чак ни мерне станице у сваком месту у Србији неће решити проблем загађења.

– Због мерења квалитета ваздуха, он неће бити бољи. Подаци мало значе ако се не предузму реалне акције – објашњава.

Док држава не уведе нове мере за заштиту животне средине, неке од тих акција, које грађани сами могу да предузму, јесу прелазак са ложења угља и дрва на финије енергенте, као и мање коришћење сопственог аутомобила. У приватним условима квалитет ваздуха повећаће претварање дома у непушачку зону, укључен аспиратор при сваком кувању, обазриво руковање са кућном хемијом и козметиком, а нарочито дезодорансима, као и редовно усисавање и брисање прашине.