Прочитај ми чланак

ОМИЋ ИЗ ТУЗЛЕ: По вероисповести сам Звездаш, поред СЛО и СРБ пасош

0

Словеначки центар у минут до истека рока појачао црвено-беле до краја сезоне: Србе доживљавам као близак народ, чак сам имао идеју да аплицирам за српски пасош.

Дословно у минут до истека рока за регистрацију играча за АБА лигу, Црвена звезда је предала документа јадранској канцеларији за словеначког центра Алена Омића (1992, 216 цм), који је потписао уговор са нашим шампионом до краја сезоне.

Међу црвено-беле је стигао без обештећења из Хапоела Јерусалим, за који је у Еврокупу одиграо десет утакмица са просечним учинком од осам поена и 4,4 скока за 16,6 минута. Део прошле сезоне провео је у Уникахи са Немањом Недовићем, који је имао улогу у овом трансферу, на којем је Омић инсистирао од првог контакта са Звездом.

– Неда је био мој најбољи пријатељ у Уникахи, момак који ми је много помогао на личном плану да се снађем у Малаги – каже Омић, који је прошле сезоне зарадио искључење када је са клупе утрчао да брани Недовића. – Много је допринео да освојимо Еврокуп, највећи клупски трофеј до сада у мојој каријери. Некако су ме звездаши пратили од малих ногу још у Словенији, имам много пријатеља међу њима. Уосталом, није тајна да је Црвена звезда веома популарна у Словенији.

НЕДОВИЋ: НИСТЕ СВЕСНИ ШТА СТЕ ДОБИЛИ

Немања Недовић је одушевљење доласком свог бившег саиграча Алена Омића у Црвену звезду, изразио поруком на „Твитеру“:
– Идемоооо, звездаши, нисте свесни шта сте добили – написао је бек Уникахе, који је прошле сезоне са Омићем освојио Еврокуп.

Представљање Омића на клупском сајту садржи и део у којем се Звезда правда навијачима за довођење момка из окружења.

– Познат је став навијача да играчи из „непријатељског“ комшилука „нису довољно квалитетни“, који представља једину препреку да се младом Словенцу испуни сан да заигра за највећи српски клуб – говори се на сајту на потпуно непримерен и у пракси до сада незабележен начин о ангажману једног играча.

Тузлаку са словеначким држављанством није баш јасна прича о непријатељском комшилуку.

– Имам квалитет за Црвену звезду и верујем да је ово највећи изазов у мојој каријери. Народ у Србији доживљавам као близак, знатно раније имао сам идеју да аплицирам за српски пасош, уз словеначки. Ја као Словенац нисам неко кога вера посебно занима. Људе делим на добре и лоше, трећег нема. Ако баш некога и интересује – атеиста сам, па нека буде да је Црвена звезда моја нада и вера, јер је мени кошарка на првом месту – каже Омић и додаје да у слободно време радо погледа филмове Емира Кустурице, и чита Андрића и Селимовића.

Омић није први Тузлак у Звездином дресу, који је од 2007. до 2010. носио и Елмедин Кикановић, али не постоји ниједан разлог да прича о његовом доласку на Мали Калемегдан излази из спортских оквира.

– Почео сам своју кошаркашку причу у Златорогу, а након тога пут је сличан за сваког ко жели да напредује у словеначкој кошарци. Прешао сам у Олимпију 2012. године. У међувремену, постао сам и репрезентативац Словеније, а касније ме пут водио у Гран Канарију, Анадолу Ефес, Уникаху и Хапоел.

За словеначки национални тим дебитовао је на Светском првенству 2014, али није био део шампионске екипе на Евробаскету прошле године. После Јаке Блажича, биће други репрезентативац Словеније у црвено-белом дресу.

ЛИЧНА КАРТА

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ: Ален Омић
РОЂЕН: 6. маја 1992. у Тузли
ПОЗИЦИЈА: центар
ВИСИНА: 216 цм
КЛУБОВИ: Златорог (2009-2012), Олимпија (2012-2015), Гран Канарија (2015/2016), Анадолу Ефес (2016/2017), Уникаха (2017), Хапоел Јерусалим (2017/2018), Ц. звезда (2018)