Прочитај ми чланак

КАРАЂОРЂЕВИЋИ: Вратите нам имовину на Светом Стефану!

0

Када се исцрпе сва правна средства у Србији и Црној Гори, породица Карађорђевић ће правду потражити на суду у Стразбуру, истиче Драгомир Ацовић, члан Крунског већа.

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина захтевају да им се врати земља на Светом Стефану у Црној Гори, која је династији Карађорђевић одузета 8. марта 1947. године одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ, преносе београдски медији.

ФОТО: telegraf.rs – Марко Тодоровић

Прилике и неприлике

Реч је о дворишту од 13.293 квадратних метара које се налази између луксузних вила. Они потражују и већи део милочерског парка, плаже у Пржну, имања на Цетињу… Карађорђевићи су захтев за реституцију поднели још 2005. године. Захваљујући рехабилитацији принца Александра Карађорђевића у јулу 2015, отклоњене су све правне препреке које су постојале у процесу реституције.

Драгомир Ацовић, члан Крунског већа, каже да ће правну помоћ потражити на Међународном суду за људска права, када се исцрпе сва правна средства у Србији и Црној Гори.

– Када питате какве су правне прилике, одговор је: да има права и правних прилика, ми не бисмо били у оваквој ситуацији. То је једна врста арбитрарног, политичког одлучивања. Док се не стекне политичка воља, све друго представља једно бесконачно надвлачење конопца у коме онај ко држи фактичку власт има апсолутну предност. Ако се рачуна на домаћи правни систем, правне могућности нису велике јер држава немилосрдно користи све да злоупотребљава и законе и правне установе. Постоји могућност да се иде на међународни суд, пре свега у Стразбуру, што опет захтева да претходно морају бити искоришћени сви правни нивои и у Црној Гори и у Србији и у другим земљама бивше Југославије – објашњава Ацовић.

Имовина по бившој Југи

Имање у Црној Гори није једино за које је поднет захтев за реституцију. Карађорђевићи захтевају да им се врати имовина и у Македонији, Словенији, али и у Србији, као што су Бели двор, куће у улицама Крунска, Прешевска, Абердарева, студентски дом „Лола“.

ЗАХТЕВИ ОДБИЈЕНИ ДВА ПУТА

Црногорске надлежне службе су два пута дале негативан одговор за враћање имовине наследницима краљевске династије. Комисија за поврат и обештећење општине Будва одбила је захтев Карађорђевића 2007. године, а потом је, након пребацивања надлежности на Регионалну комисију за поврат у Бару, поновљена одлука будванске комисије.