Прочитај ми чланак

ЗАОШТРАВАЊЕ: Русија спремна да обузда нову војну стратегију Америке

0

Нова америчка војна стратегија, у којој су Русија, Кина, Северна Кореја и Иран означени као главни конкуренти, показује да је јачање Русије на војно-политичком и геостратешком плану један од највећих проблема за САД.

Русија има добру војску, флоту и нуклеарне снаге, али се Москва такође свим силама залаже за поштовање међународног права и решавање конфликата унутар УН, објашњавају руски експерти поводом констатација у новој америчкој војној стратегији да међудржавно стратешко супарништво, а не тероризам, сада представља основну бригу у сфери националне безбедности САД.

© AFP 2018/ ARMEND NIMANI

„Наставићемо да водимо кампању против терориста, али је супарништво с великим државама, а не тероризам, сада у фокусу националне безбедности САД“, рекао је шеф Пентагона Џејмс Матис током представљања нове стратегије у Вашингтону.

Експерт за кризне ситуације, ветеран руске обавештајне службе Лев Корољков за Спутњик коментарише да све то није ништа ново, упркос надањима да ће се много тога променити после Трамповог доласка на власт.

„Али до промена курса америчке спољне политике није дошло. Након што је практично Русија решила велики део проблема на Блиском истоку, уз споразуме које је Москва постигла са Анкаром и активним учешћем Ирана, који је помагао да се локализује проблем са ДАЕШ-ом, једино што се на хоризонту појавило је нови проблем са Северном Корејом“, истиче Корољков.

Шеф Пентагона је након објављивања стратегије изјавио и да се Сједињене Државе „суочавају с растућом претњом ’ревизионистичких држава‘, какве су Русија и Кина, које желе да уреде свет по својим ’ауторитарним моделима‘ и које злоупотребљавају право вета“.

Међутим, Корољков сматра да је заправо за Америку највећи проблем то што виде да Русија јача не само на војно- политичком, него и на геостратешком плану и да се за то налазе увек исте оптужбе на које је „публика већ навикла“.

„Јачање Русије на војно-политичком, или боље рећи геостратешком плану, представља сада за САД највећи проблем. Зато није чудно што је тако нешто и наведено у новој војној доктрини. Можемо очекивати и даље заоштравање односа на међународној сцени док не дође до момента ’пражњења‘ свих ових напетости. Очекујем да ће Украјина поново избити на прво место потенцијалних трвења на релацији Москва-Вашингтон“, објашњава руски стручњак.

У новој америчкој војној стратегији оцењено је и да то што „Русија подрива демократске процесе“ и „шири свој нуклеарни потенцијал“ представља претњу за САД.

Руски војни стручњак Игор Коротченко за Спутњик пак иронично потврђује ове „оптужбе“ и објашњава какав је заиста став Русије на међународној сцени.

„Русија има добру флоту и војску, нуклеарне снаге. Обуздаваћемо САД као и до сада. Са друге стране, Москва ће подржавати на међународној сцени оне државе које нису под војно-политичким утицајем Вашингтона. Такође, Русија је спремна да испоручује оружје земљама партнерима, уколико оне могу то да плате. Али осим прича о оружју и војној стратегији, мора се подвући да је Русија најпре она држава која ће се свим силама залагати за поштовање одредби међународног права и решавања конфликата унутар УН“, објашњава Коротченко.

Осим наведеног, у новој америчкој стратегији стоји и да ће Министарство одбране „уништавати терористичке претње по Сједињене Државе и консолидовати своје снаге у Ираку и Авганистану“. Те наводе Коротченко сматра лицемерним, јер су, према речима стручњака „феномен међународног тероризма створиле САД и користе га за остваривање својих спољно- политичких циљева“.

„У новој доктрини, САД су обележиле Русију као свог конкурента, непријатеља против којег су спремни да делују политичким и војним мерама. Могли смо знати и пре него што је нова стратегија објављена ко ће бити обележен као непријатељ. Ово је само још један показатељ да САД нису ’партнер‘ Русије, већ држава која и даље изиграва ‘светског полицајца‘ увек спремног на рат“, додаје Коротченко.

Са друге стране, Корољков објашњава „обрт“ поводом именовања међународног тероризма за другостепени проблем.

„За Америку проблем ’међународног тероризма‘ је највећим делом била ситуација на Блиском истоку. Вашингтон је сад изгубио свог најважнијег локалног савезника Анкару и зато су проблем ’тероризма‘ сад ипак ставили у други план, јер, за сада, то више није првостепени проблем“, закључује ветеран руске обавештајне службе.

Шеф Пентагона Џејмс Матис је закључио и да војна предност САД у ваздуху, на копну, на мору, у космосу и сајбер-простору ишчезава. Према његовим речима, муњевити развој технологије у условима када је буџет недовољно велики подрива могућности Оружаних снага САД.