Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Изборне комбинације – нове колоне и повратак познатих лица

0

Нове колоне и повратак неких добро познатих лица у новим дресовима. Покрети Доста је било и Двери потврдили су заједнички наступ са листом под називом: "Да ови оду, а да се они не врате". У трци је и листа "Краљевско лице престонице", која је окупила људе које неко време нисмо видели у политици.

Идеолошке разлике на страну, сличности у први план и уз аплауз. Прва која спаја, наизглед две супротности, у називу је заједничке листе ДЈБ и Двери.

„Да ови оду, а да се они не врате“, каже председник ДЈБ Саша Радуловић.

„Ми смо опозиција свему лошем што се ради данас, али и те како брана да се вратимо на оно лоше што је било пре ове власти“, додаје председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

Под њиховом претпоставком да „ови оду, а да се они не врате“, с ким ће ДЈБ и Двери у власт? Постоје, кажу, црвене линије.

„Са СНС нећемо улазити у власт на било ком нивоу, у било ком делу државе, републици или локалним самоуправама“, каже Радуловић.

Н1: Где се налазе Ђилас, Шапић и Шутановац? Испред црвене линије или иза?

Радуловић: Врло је јасно из оног што смо говорили, сви они који су злоупотребљавали ресурсе до сада су иза црвене линије, да би дошли испред ње, морамо да се споразумемо да мора да дође до промене.

Уједињени у борби против криминала, корупције и партократије, лидери два покрета очекују двоцифрени изборни резултат. Рачунају на апстиненте и разочаране. Фоторобот заједничког гласача описују као патриоту, моралног и поштеног човека.

Н1: Је л тај фоторобот иде на Параду поноса или не?

Обрадовић: То зависи од њихових моралних уверења, не бих улазио ни у чија лична морална уверења.

Радуловић: Све оно где се разликујемо, свака политичка опција задржава своје политичке ставове, пронашли смо оно што нас спаја, мислим да је у томе величина оног што смо урадили.

Биће на овим изборима понуда и за грађане којима је постојеће државно уређење досадило.

„Да први пут на неком гласачком листићу буде заокружена листа у чијем називу стоји Краљевина Србија“, поручује председник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић.

На Богојављење, први на листи – унук Драже Михајловића, Војислав, традициоанално поздравља окупљене:

„Бог се јави, заиста се јави“.

Главом и брадом, кажу, стајаће иза својих принципа. Главом и брадом и буквално, носилац листе „Краљевско лице престонице“ биће Предраг Марковић, бивши председник Скупштине Србије и бивши министар културе. Ипак, на питање да ли би после избора сарађивао са Српском напредном странком, одговара више као књижевник.

„Сарађујем с људима, не сарађујем са странкама, ни не знам ко којој странци припада…“, рекао је Предраг Марковић, листа „Краљевско лице престонице“.

Н1: Ма хајде молим вас, не знате ко којој странци припада…

Марковић: Ви знате?

Н1: Наравно да знам ко су градски одборници.

Марковић: Примите моје изразе зависти.

Биће то богата изборна понуда, где и десничари и центристи и левичари нуде исто: бољи живот грађана престонице или што би монархисти рекли грађанима престоног града.