Прочитај ми чланак

АВИОНИ ЛЕТЕ КА СИРИЈИ! Турска почела ваздушну офанзиву!

0

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да су турски авиони почели ваздушну офанзиву на Африн, енклаву сиријских Курда на северозападу Сирије.

– Од овог тренутка, наше храбре Оружане снаге почеле су ваздушну офанзиву како би елиминисале Курдску радничку партију (ПКК) и елементе такозване Исламске државе у Африну – рекао је Јилдирим, преноси Ројтерс.

Турски медији јављају да је група бораца сиријске опозиције, које подржава Турска, кренули ка области Африна као део турске офанзиве.

Извештачи агенције АП на турско-сиријској граници јављају да су приметили најмање пет авиона како лете ка Африну, као и конвој аутобуса за које се претпоставља да превозе сиријске опозиционе борце. Како се наводи, у том конвоју су и камиони са митраљезима.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је раније данас да су турске трупе почеле копнене операције против курдских милитаната у Африну, које Турска оптужује за тероризам.

Ердоган је рекао да су војне операције на северозападни град у Сирији, који контролишу Курди са подршком Сједињених Америчких Држава, „де факто почеле на копну“, преноси „Дојче веле“.

И Африн и Манбиј су под контролом Народних ослободилачких јединица, које Анкара класификује као терористе и који су у савезу са Народном партијом Курда из Турске.

Курди у Сирији недавно су добили подршку Вашингтона за формирање милитантних група, како би према речима америчких званичника, обезбеђивали територије ослобођене од ИСИС-а.