Прочитај ми чланак

ЗА КРСТ ЧАСНИ: Пливање за Богојављање широм Србије

0

Традиционално пливање за Часни крст, на велики хришћански празник Богојављење, организовано је широм Србије.

Пливало се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа. Предвиђено је да пливачи који учествују у Богојављенској трци не могу да имају мање од 18 и више од 50 година.

Најхрабрији Београђани пливали су за Часни крст, поред других места и на Ади Циганлији, а најбржи међу њима био је 21-годишњи припадник Војне академије Сава Станковић.

„За крст часни и слободу славну, а победу посвећујем својој породици“, рекао је Сава након пливања.

Он је био најбржи од 54 пливача, а министар одбране Александар Вулин, који је на данашњој манифестацији представљао Владу Србије, каже да је поносан на њега, као и на све остале који су пливали за највеће српске вредности.

Вулин је захвалио и родитељима који су довели децу јер, како је рекао, „ово је Србија коју треба да виде“.

Пливало се и у РС

Широм Републике Српске организоване су манифестације пливања за Часни крст, а централно обележавање у Бањалуци почело је служењем Свете архијерејске литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургију је служио владика бањалучки Јефрем, који је окупљеним верницима упутио поздрав „Бог се јави!“, уз позив да учествују у богојављенској литији. Након литургије, уследило је освештавање богојављенске водице, са којом ће свештеници благословити домове верника. Богојављенска литија кренула је од Саборног храма Христа Спаситеља, одакле је ишла до Градског моста, где ће се је било обавило освештавање воде и пливање за Часни крст, за које су се ове године пријавила 33 пливача.

И у многим градовима и местима одржавало се такмичење пливача у вађењу Часног крста из воде.

Никола Љешковић (25) из Требиња први је допливао до Часног крста, којег је након водоосвештања у реку Требишњицу спустио епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Требишњицом, од Старог града до обале испред хотела Леотар данас је, на Богојављење, пливало педесетак младића, међу којима је била и тридесетогодошња Драгица Драпић, која је први пут учествовала у пливању за Часни крст.

Непосредно пре пливања, епископ моравички Антоније пренео је благослове патријарха Иринеја и одржао богојављенску беседу, а затим је пуштено седам голубица које симболизују седам светих тајни и које су својим летом „послале поруку мира“.

Трку за Часни крст је пливало 54 такмичара, припадника Војне академије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађанства.

Централна манифестација пливања за Часни крст у Београду биила је организована и на Земунском кеју, а организатори су Општина Земун, Храм Светог оца Николаја и СВЕБОР савез Београда.

То је било 21. пливање за Часни крст у Земуну.

Богојављенско надметање било организовано на Дорћолу код Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“, у организацији СВЕБОР-а и уз подршку Општине Стари град. Учествовало је око 80 пливача.

У трци за Часни крст у Гроцкој најбржи је био Бранко Даничић, који је први допливао до крста и 2013. године.

Он се такмичио са још 55 пливача, а ове године су у трци учествовале и три жене.

Победник је освојио златни крст, док су женама за исказану храброст додељена три сребрна крста и цвеће.

Пливању за Часни крст присуствовао је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је рекао да ово такмичење обележава српску традицију и веру.

Пливање широм Србије

Традиционално пливање за Богојављенски крст одржано је у Сремској Каменици на обали Дунава код стадиона „Фрушкогорац“, а први до крста стигао је осамнаестогодишњи Алекса Бобар из истоименог места.

Бобар је рекао да му је ово први пут да плива за Часни крст и да је веома задовољан што је први стигао до њега.

„Основни циљ био је да пливамо за част, а победа је шлаг на торти. У почетку је било хладно, али сам се због адреналина угрејао, па је после било много лакше“, рекао је Алекса, који је иначе члан пливачке репрезентације Србије у категорији сениора.

Бојана Лалић је, такође, пливала за Часни крст, а била је једна од пет жена које су стале раме уз раме са мушкарцима.

„У првом моменту сам мислила да је лако, имала сам велику трему пред почетак. Када сам скочила у воду, први замах је био најтежи, али после тога је све ишло без проблема“, казала је Бојана.

Занимљиво је да је међу пријављенима било и оних који не умеју да пливају, а један од њих је и скочио у воду, чиме је показао да традиција и част некада могу бити јачи од страха.

Пљивање за Часни крст за Богојављање 2018, Стари и Нови Бановци

Млади ватерполиста Ђорђе Милетић из Ћуприје први је допливао до Богојављенског крста на такмичењу које је одржано у Великој Морави у Ћуприји.

Заменик председника општине Ћуприја Илија Пауновић уручио је Милетићу златник, дар Општине.

Крст је у Мораву спуштен са Великог моста, а у такмичењу на температури око нула степени учестовала су 33 такмичара из Ћуприје и Параћина.

Милетић има 17 година и члан је Ватерполо клуба Параћин.

Јагодинци су за Часни крст пливали, по традицији, на Багрданском језеру око 15 километара северозападно од Јагодине.

Учествовало је око 40 девојака и момака, чланова спортских клубова, професора и студената физичке културе, полиције, грађана из Јагодине, Параћина, Ћуприје, Свилајнца, Крагујевца, Баточине.

Носилац Богојављенског крста за 2018. годину у Чачку је Анђелко Ковачевић, који је у пливању за Часни крст победио 2014. као и прошле године.

Ове године у Морави је запливао рекордни број такмичара, њих 115, од којих су три биле девојке.

„Победа је лепа ствар, али оно што је лепше од тога јесте чувати традицију и неговати српске православне обичаје. Увек ће ми бити драго да пливам. Срећан сам што је из године у годину све више такмичара“, рекао је Ковачевић.

У Расинском округу пливало се на четири места. На Великој Морави у селу Варварин, на Расини код села Шавране и на Западној Морави у Трстенику и крај Беле Воде, где се окупило рекордних 125 пливача.

Иако је Часни крст у Белој Води први подигао Александар Гашић из Брезовице, судије су победу поништиле јер је до њега стигао краћим путем, па је званична награда додељена првом пливачу из групе, 15-годишњем Лазару Крстићу из Крушевца.

На Западној Морави у Трстенику победник је по трећи пут био Марко Милићевић из Трстеника.

„Сада имам трећи крст у колекцији. Тако да од следеће године, Часни крст препуштам другима“, рекао је Марко за Танјуг, који је пливао са тридесетак такмичара.

Црква Св. Тројице из Трстеника била је организатор петог по реду Богојављенског пливања, а Општина Трстеник је помогла да се пливање одржи.

Горан Иванић (47) је овогодишњи победник пливања за Богојављенски крст у Ђетињи, у Ужицу.

„Мало су ме момци пропустили за јубилеј и хвала им од срца за то. Мени то много значи“, рекао је Иванић, који је ове године пливао десети пут за крст.

За Часни крст ове године пливао је рекордан број учесника, њих 73, од којих и две жене.

На језеру у крагујевачким Шумарицама петнаести пут одржано је Богојављенско пливање за часни крст.

Победио је најстарији учесник, шездесетогодишњи Мицко Јаковљевић, превозник из Крагујевца.

Међу пливачима за Часни крст у Крагујевцу ове године биле су и две даме – Невена Миленковић и Анђела Обрадовић

Организатор је Град Крагујевац и Туристичка организација.

У Нишу је први до крста допливао Никола Ђорђевић. Традиционално пливање за Богојављенски Часни крст и ове године организовано је на отвореним базенима Спортског центра „Чаир“.

Традиционално, у базену су се нашли и представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова Полицијске управе у Нишу и Жандармерије.

На Власинском језеру други пут се пливало за Богојављенски крст, код видиковца Хаџи Замфир, а најбржи је био 27-годишњи Никола Величковић из села Сувојница.

Пријавило се 29 учесника, међу којима су и чланови удружења Балканска козачка војска Руске Федерације, одред југ у Србији, и чланови витешке СВЕБОР дружине „Змајева грива“ из Ниша.

За часни крст пливало се на 1.200 метара надморске висине, а снега на Власинској висоравни има око 15 центиметара.

На Пештерској висоравни, коју називају и српски Сибир, први пут је за Часни крст запливало 14 такмичара, од којих је једна девојка.

Пливање за Богојављенски крст одржано је и на реци Увац.

Другу годину заредом на Јужној Морави у Владичином Хану било је организовано пливање за Часни крст.

Уз учешће више стотина пливача на Расини и Западној Морави организовано је витешко надметање за Часни крст у Шаврану и Белој води код Крушевца.

У Ваљеву први пут поводом Богојављења неће бити организовано такмичење за Часни крст код бране на реци Градац зато што су прошле године снажне бујице напуниле брану земљом и другим отпацима.