Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ: Чајетина (Златибор) угостила српску и бошњачку децу из Сребренице

0

Општина Чајетина је, традиционално, трећу годину заредом, организовала долазак и боравак на Златибору за 94-оро деце са њиховим професорима из пријатељске општине Сребреница у Републици Српској. Златиборци су, и ове зиме, угостили и српску и бошњачку децу из Сребренице, а групу чине основци и средњошколци слабијих материјалних могућности и деца без родитеља, међу којима су некога из породице изгубили у ратним сукобима.

Председник општине Милан Стаматовић је, приликом обиласка, деце коначишту „Сунце“, рекао да им је Чајетина друга кућа и да је улагање у децу најисплативији посао, али и најлепше задовољство.

– Отворени смо за сарадњу и наставак добрих односа између Србије и Републике Српске, што показујемо и делом, верујем да ће се врло брзо брисати и ове нреприродне границе, наша дужност и обавеза је да радимо на томе. Надам се да ће вам бити пријатно овде и да ћемо се још дуго година и виђати и сарађивати са вашом општином. Ми у Србији живимо у мало лагоднијим условима и немамо те проблеме које су ваши родитељи, баке и деде, имали у ратним дешавањима, и то не сме више никад и нигде да се понови. Ваше је само да размишљате о добрим стварима, школовању, усавршавању и вашем напретку. Ми смо ту да вам то обезбедимо, то је наша дужност – казао је Стаматовић којем су се гости из Сребренице захвалили на срдачности и гостомпримству, помоћи и сарадњи која је остварена протеклих година.

Осим основне школе са издвојеним одељењима, у овој општини постоји и средња школа коју похађају и деца из Братунца, Љубовије, Скелана и Бајине Баште. Група из Сребренице на Златибору борави од 16. до 19. јануара, деца су задoвoљна проводом, а има и оних који нису први пут дошли.