Прочитај ми чланак

РЕВОЛУЦИЈА – Овако изгледа нови формат ЛШ, да ли ће бити теже за првака Суперлиге?

0

Као што је најављено, од сезоне 2018/19 на снагу ступа нови формат Лиге шампиона.

Данас су се поново појавиле информације о томе како ће тачно изгледати формат Лиге шампиона од следеће сезоне.

Као што је најављено, највећа промена везана је за екипе из најјаче четири европске лиге – Примере, Премијер лиге, Бундеслиге и Серије А.

Италијани су после неколико година успели да добију још једног члана у Лиги шампиона, а из Серије А, као и из остале три поменуте, четири екипе пласираће се директно у Лигу шампиона.

Дакле, неће као до сада, четвртопласиране ићи у квалификације, већ директно међу 32 екипе и тако ће Шпанци, Италијани, Енглези и Немци заузети половину места – 16.

Португалци су изгубили једно директно место, имаће само једно, као и Украјинци, Белгијанци, Турци, док Руси и Французи и даље једини и даље имају два директна учесника.

Шампион Лиге Европе такође ће се пласирати директно у ЛШ наредне сезоне, а уколико то место већ заузме пласманом из своје лиге, онда ће преостало место заузети трећепласирана екипа из француске Лиге 1.

Што се тиче српског шампиона, односно Суперлиге, као и осталих, промене неће доживети досадашњи „пут шампиона“ и „пут лигаша“, тако да не би требало да буде отежања за нашег првака.

Број тимова остаје исти и у Лиги шампиона (32) и Лиги Европе (48), а нови формат биће на снази три године, од 2018. до 2021. године.

Финале Лиге шампиона наредне сезоне игра се на новом стадиону Атлетико Мадрида – Ванда Метрополитану.