Прочитај ми чланак

НОВЕ ЕПИЗОДЕ НЕМАЊИЋА БИЋЕ ЕМИТОВАНЕ, али биће и промена

0

Управни одбор РТС-а одбио је захтев Програмског савета те куће да његови чланови погледају пет епизода серије „Немањићи” пре наставка емитовања. То значи да ће се серија наћи на програму Јавног сервиса како је и било планирано, у фебруару.

Вишенедељна сага у вези са серијом “Немањићи” тако се, коначно, ближи крају. Управни одбор и менаџмент РТС-а одржали су прексиноћ седницу и донели одлуку да не изађу у сусрет Програмском савету, који је затражио да то тело да свој суд о квалитету серије пре него што она стигне на мале екране.

foto: printscreen

„Уважавајући мишљење Програмског савета и имајући у виду своје законске надлежности, Управни одбор и менаџмент РТС-а сагласни су да ће оцену о серији ‘Немањићи – рађање краљевине‘ ипак дати гледаоци и стручна јавност након емитовања“, наводи се у саопштењу са седнице УО Јавног медијског сервиса Србије.

Председник УО РТС-а Владимир Вулетић истиче за “Блиц” да је “све речено у саопштењу”.

– Све што смо рекли је у оквиру Закона о јавним медијским сервисима и цивилизацијским принципима који нас опредељују и обавезују. Не размишљамо о томе да ли ће Програмски савет РТС-а реаговати на ово саопштење – наглашава Вулетић и додаје да ће се серија “Немањићи” емитовати по првобитном плану, у фебруару.

С друге стране, председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић каже за “Блиц” да није незадовољан одговором Управног одбора.

– Присуствовао сам и ја том састанку, само што сам због пута морао раније да га напустим. Задовољан сам решењима, а договор је да о детаљима прича само председник Управног одбора Владимир Вулетић – истакао је за “Блиц” Павловић.

Из РТС-а су нам рекли да ће прве две епизоде серије бити емитоване по плану, 17. и 18. фебруара, а остале епизоде у размаку од по недељу дана.

– Материјал је у редовној и планираној монтажи. Програмски савет неће гледати епизоде пре емитовања. ПС може само да даје препоруке и предлоге директору и Управном одбору, али нема надлежност да одлучује о емитовању програмских садржаја, кажу на РТС.

Бура у вези са серијом “Немањићи” настала је одмах након емитовања прве епизоде у новогодишњој ноћи. Расправа о квалитету водила се најпре на друштвеним мрежама, да би се потом преселила на новинске ступце и доживела кулминацију прошле недеље поделама у самом Јавном сервису. Тада је Програмски савет РТС-а по први пут у својој историји затражио да погледа било какав материјал пре емитовања. Захтев је образложен бројним примедбама, што стручне јавности у области режије, продукције и глуме, што историчара.

Ипак, како је “Блиц” већ писао, извесно је да ће ова серија претрпети извесне измене у монтажи пре наставка емитовања – одређене сцене ће бити скраћене, као и поједини дијалози. То је уосталом најавио и сам директор РТС-а Драган Бујошевић.

– Сматрам да је посао добро урађен, а у монтажи која још није готова можете да скратите одређене делове и направите мало већу драму – казао је Бујошевић.

Серија кошта тачно 2,87 милиона евра

Једна епизода серије „Немањићи“ кошта 191.300 евра, а РТС је издвојио трећину те суме.

– Серија је требало да кошта 3,2 милиона евра, али смо успели да уштедимо, па је потрошено 2,87 милиона евра са порезима и доприносима. По садашњој, не коначној, монтажи 15 сати програма, један сат кошта 191.300 евра. Већи део средстава за реализацију, 1,82 милиона евра, обезбедили су финансијери, спонзори и пријатељи серијала – кажу у РТС.

Поређења ради, свака епизода шесте сезоне једне од најпопуларнијих серија на ХБО каналу „Игре престола“ коштала је око 10 милиона долара. Првобитно је било предвиђено да се потроши шест милиона долара по епизоди, али су трошкови током снимања и монтаже нарасли за по четири милиона.