Прочитај ми чланак

КАКО БИ БЕОГРАЂАНИ ГЛАСАЛИ НА ИЗБОРИМА: СНС преко 35%, СРС и Двери изнад 5%

0

Готово 20 одсто грађана не би изашло на изборе.

Када би се следеће недеље одржавали локални избори у Београду, 41% грађана се изјашњава да би сигурно, а 24,1% да би вероватно изашли. 8,3% се вероватно не би одазвало позиву, а 19,8% је оних који сигурно не би испунили грађанску дужност. Неодлучних по питању излазности је 6,8%.

Фото: А.С.

То показују резултати истраживања агенције за истраживање тржишта и јавног мњења Нинамедиа Ресеарцх. Теренско истраживање спроведено је на територији Београда, у домовима испитаника од 03.01. – 16.01.2018. на репрезентативном узорку од 1208 испитаника, а односило се на испитивање ставова грађана Београда о политичкој опредељености на локалним изборима.

Међу опредељеним гласачима, Српска напредна странка има највише потенцијалних гласача – 37,2%.

На другом месту налазе се окупљени око Покрета слободних грађана (ПСГ-Ђилас-Јеремић) са 14%, следи Група грађана Александар Шапић са 9,2%, потом Социјалистичка партија Србије са 7,5%, Демократска странка има подршку од 6,9% испитаника, Српска радикална странка 6,1%, а изнад цензуса налази се и покрет Двери са подршком од 5,7%.

Остале странке бележе мање од 5%.

Грађани који су се изјаснили да би изашли на изборе и који су опредељени при избору странке којој би дали глас, додатно су упитани да се изјасне и по питању странке која би била њихов други избор.

Око 37% испитаних се изјаснило да нема други избор, 8,2% је неодлучних по овом питању, док се као најчешће поменута странка јавља СПС са 19,6% одговора.

За 3,9% опредељених гласача други избор је СНС, за Покрет слободних грађана би се определило 3,4%, а по 3,2% Београђана у другом избору наводи Доста је било и Јединствена Србија. Остале странке помињу се у проценту мањем од 3%.