Прочитај ми чланак

ЂИЛАС О ТОМЕ КАКО ЋЕ да победи Вучића у Београду

0

Кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас је рекао да ће у понедељак бити формирана група грађана, како би у среду могли да предају потписе за кандидатуру. Није желео да говори о људима на листи. Каже да је сарадња у коалицији одлична, да су разлике превладане, а грађане је позвао да изађу на изборе, јер је сваки глас важан.

Ђилас је, гостујући у Новом дану, рекао да се коалиција на чијем је челу састоји од странака, али и удружења, да је добила подршку ратних војних ветерана, да је најављена подршка појединих пензионерских удружења и да, као такви, по закону морају, најпре, да формирају посебну групу грађана. „Мислим да ћемо то учинити у понедељак“, рекао је и додао да ће име листе имати до краја недеље. Навео је и да желе да прикупе знатно више потписа него што је потребно да им нико не би могао вратити кандидатуру на допуну.

Wikimedia Commons

Ђилас каже да не може да говори о именима која ће се наћи на листи коју предводи, али додаје да ће то бити људи који ће бити спремни да буду одборници и иза којих стоје јасна дела.Наводи да ће коалиција имати доста људи који ће их јавно подржати, али који неће бити на листи.

Ђилас се пита зашто су људи на листама, ако не желе сутра да се баве градским проблемима.

На питање када ће предати листу, рекао је да је то мање битно и да је важна само промена власти. „То ко је који број испред имена на листи је небитна ствар“. 

У једним дневним новинама појавила се фотографија са редитељем Срђаном Драгојевићем, који познат као оштар критичар на Твитеру рада Драгана Ђиласа. Упитан о томе, Ђилас каже да поштује оне који га критикују и који заиста мисле да нешто није добро. Он је износио на критике на рачун свега тога шта није урађено у култури, желео сам да чујем шта конкретно мисли и шта сутра, ако постанем градонаћелник, да поправим, рекао је Ђилас подвлачећи да је и раније признао да је у том сегменту правио грешке. Додао је да Драгојевића није позвао на листу.

Ђилас је био у групи опозиционих политичара који су се потписали испод писма упућеном РТС-у и РЕМ-у, а у којем се жале на нефер заступљеност у медијима. Каже да одговора још нема. Додаје и да је писао генералном директору РТС Драгану Бујошевићу, са сличним захтевом, али да се то догодило у уторак, када је убијен лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, па да је сматрао да у том дану о томе не треба да се говори. Наводи да је писао да би требало и опозиција да има исти третман, исто као што је председник СНС у једној емисији на јавном сервису 22 минута говорио о листи напредњака на београдским изборима.

Оцењује да је ситуација таква да опозиција једино може да врши притисак, на демократске начине, како би се изборила да се њихов глас чује.

„Атмосфера је страшна, али то није разлог да на изборима не победимо, јер смо већина. Већина у Београду мисли да је то добро што ми нудимо“
„Атмосфера је страшна, али то није разлог да на изборима не победимо, јер смо већина. Већина у Београду мисли да је то добро што ми нудимо… Знате ли неког ко не мисли да не треба да помоћи најсиромашнијим пензионерима, да не треба деца да добију бесплатне уџбенике, да не треба помоћи младим брачним паровима да се осамостале“, питао је гост Новог дана.

Говорећи даље о томе шта нуде другачије од власти, каже да он, људи око њега, али и већина људи на опозиционој страни, не мрзи и не шири мржњу.

Ђилас је рекао да гарантује да ће направити систем који ће помоћи људима у Београду. „Сваки град, држава, мора да брину за људе. Помоћи ћемо сваком младом брачном пару за стан, чији родитељи имају једну некретнину, да се осамостале са 150 евра, обезбедићемо вртиће за сву децу, да кад упишу школе да имају бесплатне уџбенике, наставићемо приче о вантелесној, помоћи ћемо и старима“. Каже да је нефер што је узето 10 одсто од пензија, и да је на пензионерима уштеда 210 милиона евра, а да већи минус направи Србијагас.

Направићемо метро, али прави, наводи Ђилас, од Земуна до Устаничке улице, како струка каже. „Нико на свету не прави метро између две тачке где нико не живи, какво Макишко поље, Београд на води, Ада Хуја где никог нема“.

„Нико на свету не прави метро између две тачке где нико не живи, какво Макишко поље, Београд на води, Ада Хуја где никог нема“
Каже да ће укинути уговор о депонији у Винчи, критикује концесију аеродрома Никола Тесла и понавља да је погрешно да се прода ПКБ.

Ја заиста мислим да знам тај посао, много тога сам радио у животу, углавном сам водио неке људе, неке тимове, рекао је Ђилас.

На питање да ли је збуњујуће за гласаче ДС данас, када је толико бивших лидера те странке у трци, одговара да сигурно јесте.

„Ја сам предлагао да идемо заједно, али неки људи нису желели. Ја сам понудио да и ја не водим листу, да нађемо неког ко је способан, ко можда и није политичар, али нису хтели“, додаје.

Каже да ће због тога бити теже победити, али наводи да је листа на чијем је челу једина за коју нико не сумња да ће прећи цензус, и сматра да може да победи СНС. Волео бих и други да пређу цензус, највише бих волео да Не давимо Београд пређе, они ми делују искрени и храбри и било би штета да не пређу цензус, навео је Ђилас.   

Рекао је да је сваки глас битан, и позвао људе да изађу и кажу своје мишљење о овој власти.

Говорећи о сарадњи у коалицији, каже да је одлична. Сви имамо различите ставове, али свако је прешао преко нечега и то је најбоље рекао Вук Јеремић у једном интервјуу, наводи Ђилас.

Захвалио се на подршци бившем лидеру ДС Бојану Пајтићу, који му је њу упутио преко твитера, рекавши да му се не допада, али да ће му дати подршку. Ђилас је подсетио да су били противкандидати у странци, да се нису слагали, али да је Пајтић прешао преко тога, упутио му ту изјаву преко Твитера, и да му се искрено захваљује на томе.

Први кандидат напредњака је директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Зоран Радојичић, а листа носи назив Александар Вучић. Ђилас каже да се и он, први пут кад се кандидовао за градоначелника 2008. нашао на листи која је носила име тадашњег председника Бориса Тадића, док је наредни пут било његово име, и да су доста добро прошли. Наводи, ипак, да сматра да није нормално да на прво место на листи не ставите некога за кога тврдите да је човек који је најбољи градоначелник у историји Београда.

„Фасцинантно што актуелна власт и након више година се не хвали својим успесима већ искључиво критикује стање у време док сам ја био градоначелник“
Ђилас је рекао да му је фасцинантно што актуелна власт и након више година се не хвали својим успесима већ искључиво критикује стање у време док је он био градоначелник.

Гостујући у Прессингу, Ђилас је изјавио да је му је председник СНС нудио место потпредседника Владе или градоначелника Београда 2016. Упитан да ли је било последица по њега, након тог одбијања, а с обзиром на то да је био на челу КСС, каже да није, али да је било по неке људе око њега, о чему неће сада да говори.

Додао је да је спреман да потврди причу о тој понуди.

„Вучићеве непримерене изјаве у дану кад је човек убијен“

На дан када је лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократије, правда“ Оливер Ивановић убијен, председник Србије Александр Вучић рекао је да је коалиција коју предводи Ђилас на конференцији за новинаре злоупотребила смрт да нападне сопствену државу.

Осврћући се на то Ђилас је цитирао Ољу Бећковић која је рекла: Уместо минута ћутања, добили смо сат вређања.

Ђилас је рекао су на тој конференцији биле  упућене поруке мира, смиривања, без оптужби ко је налогодавац.

Али, истакао је, нико не може да не каже да је Оливер Ивановић шест месеци био предмет најстрашније кампање у свим медијима блиским власти. Подсетио је на ПИНК и спот против Ивановића, поменуо је директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића који је, како подсећа, изјављивао да ко је гласао за њега тај је издајник. „Страшна кампања против тог човека и данас ти људи, који су говорили да му не прети никаква опасност, да све то измишља, да мало има моралности, поднели би оставку“, навео је.

Ђилас каже да су са конференције тог дана послали поруку да се стане с тиме да се црта мета људима који говоре нешто против власти. „А добили смо још страшнији одговор“, рекао је.

Вучић је на истој конференцији изјавио да оно што је изречено на конференцији коалиције око Ђиласа и „оптужбе државе“ личе на ситуацију у којој, када би се он оклизнуо, пао и погинуо, могли би да оптуже Амфилохија, Ђиласа и Сашу Јанковића за његову, како је рекао, смрт.

Та изјава је толико непримерена у дану кад је човек убијен са шест метака с леђа, рекао је на то Ђилас.

Он је констатовао да су на северу Косова данас људи угроженији него пре 10 година, чему су допринели српски и албански криминалци, да је држава Србија присутна само кроз криминал…

Направљена је сигурна кућа за српске и албанске криминалце на северу Косова, додао је. „На сваким изборима имамо претње и прича се о томе да су то људи који су повезани са тим структурама. То мора да стане, држава мора да се избори са тим. Мала је вероватноћа да ће се то догодити, с обзиром да у Савету за националну безбедност седе људи који нису компетентни за свој посао… Каква безбедност, ако имате Савет за националну безбедност у којем седе Небојша Стефановић, Александар Вулин и Братислав Гашић. Коме они уливају сигурност?“, питао је Ђилас.