Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): Што прије смијенимо Мила и Вучића, ближи смо референдуму

0

Процес раздвајања Србије и Црне Горе је дубоко штетан по интересе грађана који сада живе у раздвојеним државама, па је моја највећа жеља за следеће и наредне године обрнемо тај процес у спајање наших држава, казао је Обрадовић.

Два братска режима Александра Вучића у Србији и Мила Ђукановића у Црној Гори, прије свега гледају своје интересе, а ја бих пожелио да нам у Новој години дође друга власт, која ће водити рачуна о интересима народа. Сам процес раздвајања Србије и Црне Горе је дубоко штетан по интересе грађана који сада живе у раздвојеним државама, па је моја највећа жеља да следеће и наредне године обрнемо тај процес у спајање наших држава и размотримо све могућности о неком будућем референдуму који ће опет створити заједничку државу.

Будућност Србије и Црне Горе се заправо мјери смјеном с власти Мила Ђукановића и Александра Вучића. Што их прије смијенимо, прије ће нам будућност бити боља, поручује, у интервјуу за „Дан”, лидер Двери и шеф посланичког клуба овог покрета у Скупштини Србије Бошко Обрадовић.

* Да ли Двери имају план како помоћи Србима у Црној Гори у борби за остваривање њихових права?

– Актуелна власт у Србији не посматра Србију као матичну државу свих Срба у региону и расејању. Дакле, укинуто је министарство за Србе у расејању, које је касније сведено на ниво канцеларије, па је и она укинута при Влади Србије, а у овом тренутку постоји управа при Министарству спољних послова, која већ годинама нема директора. Све ово шаље јасну слику о томе колико су актуелној власти у Србији битни Срби који живе ван граница Србије и колико је најављена декларација заправо замагљивање очију народу. За Српски покрет Двери то је једна од најважнијих политичких тема и препознатљиви смо по томе да се бавимо питањима Срба који живе у бившим југословенским републикама и оних широм свијета.

Прва мјера мора бити повратак надлежног министарства за Србе ван Србије, а затим политика која се води према државама у окружењу мора да садржи равноправни третман у односима према мањинама. Немогуће је дакле да мањине у Србији имају сва могућа права, а да је српски народ у Црној Гори и осталим југословенским републикама угрожен на многим пољима.

* Како гледате на унутрашњи дијалог који је, на иницијативу предсједника Србије, отворен у вези Косова и Метохије?

– Има ли ишта бесмисленије него вођење унутрашњег дијалога о дијелу сопствене државне територије? Који то народ и држава на свијету би се добровољно одрекли дијела сопствене територије?! Скандалозно је да је предсједник Србије уопште дошао на идеју да води било какав дијалог о ономе што је у Уставу записано, а то је да је КиМ саставни дио Србије и да ту нема никаквог простора за дијалог.

Јасно је да он има одређену обавезу према међународним центрима моћи који су га довели на власт и да су очито сви рокови за испуњавање тих обавеза истекли. Сматрам да у 2018. години Вучић мора да заврши с Косовом, а то видимо по изјавама бројних међународних представника, као и према ужурбаном дијалогу. План је да следеће године буде потписан обавезујући споразум о нормализацији свеобухватних односа између Србије и Косова, што није ништа друго него признање тзв. независног Косова, које му отвара пут у УН. Вучић сада тражи саучеснике, али би за своје понашање и припрема јавност за завршни, коначни чин издаје КиМ.

* Од представника власти чују се разне критике на рачун покрета Двери, па вас чак називају и фашистима?

– То је најмонструознија оптужба. За сваког од нас Срба који смо страдали од фашизма и нацизма нема веће увреде него да вас неко тако назове. А Двери су познате по антифашистичкој борби. Користе и разне друге етикете и измишљотине када је ријеч о Дверима, јер немају шта лоше да нађу у нашим биографијама за 18 година рада и бављења политиком. Гђе се могу пронаћи него у Вучићевом ђеловању и у ђеловању СНС-а неки од елемената класичне тоталитарне идеологије, попут култа личности, вође, па батинаши на терену, пребијање новинара на дан инаугурације?!

* Етикетирају вас као „западне људе, агенте“?

– Тачно, нас етикетирају као агенте ЦИА или Америке, а то је заправо ауто пројекција власти. Они су заправо западни миљеници у Србији, њих је Запад довео на власт… Довољно је да набројим само личне и велике пријатеље Александра Вучића – од Тони Блера, Била Клинтона, Герхарда Шредера до Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, Сороша и читаве његове породице. Увредљиво је да неко ко има ове „људе“ за личне пријатеље другима пребацује било шта.

* Може ли доћи до уједињења опозиције, без обзира на идеолошке разлике?

– Двери су показале спремност за сарадњу с опозицијом када је у питању борба за фер и поштене изборе и за слободу медија. Предизборне коалиције су нешто друго и за нас су неприхватљиве било какве само да бисмо смијенили Вучићев режим. Имали смо превише негативних искустава из прошлости, дешавало се да се смијени лоша, а дадође још гора власт. И режим Бориса Тадића је смијењен под изговором да ће доћи боља власт, а дошла је још гора, оличена у Вучићу која је наставила да ради све исто, па и горе него претходна. Рекао бих да је слична ствар и у Црној Гори… Није питање само да се смијени лоша власт Вучића или ње­говог политичког близанца Ђукано­вића, него је потребно промијенити њихову погубну политику срљања у ЕУ, НАТО…

Неопходно је промијенити читав корумпирани систем и у Србији и у Црној Гори и спремни смо на сарадњу са свима којима је то циљ.

Сарадња с Русијом стратешки пут

– Једина добра ствар Вучићеве власти је што нису уведене санкције Русији и што се Србија у пројекту НАТО освајања Русије није стврстала на страну разних европских земаља. С друге стране, нису искоришћени потенцијали свеукупне сарадње с Русијом. Има пуно сликања с Путином, пуно великих ријечи које остају празно слово на папиру, а нема озбиљне и конкретне сарадње.

Стратешка сарадња с Русијом није само будућност Србије него и читаве Европе. Будућност Србије није на Западу, ЕУ нас не жели и никада нећемо у њу ући, а на том путу ћемо само имати нове уцјене и притиске. С друге стране, Русија је велика и снажна држава, свијет више није униполаран и руска улога је лидерска у свјетској политици. Русија нас никада није бомбардовала, с нама жели заједничку борбу за очување КиМ у саставу Србије и нуди нам огромну економску сарадњу. Све су то разлози због чега и Србија и Црна Гора треба да промијене погубну политику уласка у ЕУ и НАТО и окрену се стратешкој сарадњи с Русијом. То је стратешки пут за будућност Србије и Црне Горе.

Суђење за „државни удар” најгледанији ријалити

– Суђење за тзв. покушај „државног удара“ у Црној Гори свакако је један од најзанимљивијих ријалити шоу програма који се могу виђети на балканским просторима. Јасно је да је владајући режим у Црној Гори, на челу са Милом Ђукановићем, практично био пред изборним поразом, односно да је суштински поражен на последњим парламентарним изборима, и требао им је начин да се спасу. Нашли су га у том измишљеном државном удару, а што је за мене као Србина из Србије посебно трагично, нашли су партнера у Александру Вучићу, који је потврдио лажи везане за „државни удар“ у Црној Гори на дан избора.

Све је то била оркестрирана представа која је требало да заустави изборни пораз Мила Ђукановића, уз помоћ његовог политичког партнера из Србије, Александра Вучића. То је нешто што и грађани Србије и Црне Горе морају да схвате. Ова два политичара наносе штету и једној и другој држави и нашим међусобним односима, раде искључиво за личне и пословне интересе.