Прочитај ми чланак

ТУРСКА У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ, шефови Генералштаба у Москви

0

Турски Генералштаб је наложио да се војска стави у стање повећане борбене готовости на граници са Сиријом у случају могуће операције у сиријском Африну, јавила је агенција Анадолија.

Анкара наставља да пребацује оклопну технику у пограничне области: у провинцију Хатај стигло је девет тенкова.

© AP Photo/ Anatolia, Kenan Gurbuz

Шеф Генералштаба Турске Хулуси Акар и шеф Националне обавештајне службе Турске Хакан Фидан допутовали су у Москву, где ће разговарати са шефом Генералштаба Оружаних снага Русије Валеријем Герасимовом о ситуацији у Сирији, наводи се у саопштењу турског војног ресора.

Како се очекује, „стране ће разговарати о проблемима регионалне безбедности, последњим догађајима у Сирији и разменити мишљења о процесима решавања сиријске кризе у Астани и Женеви“.

Анкара је у координацији са Москвом поводом могуће операције турске војске у сиријском Африну, саопштио је шеф дипломатије Турске Мевлут Чавушоглу.

„И ми и Русија смо државе-гаранти (за решавање кризе у Сирији) и координирамо акције чак и ако имамо неке несугласице. Међутим, радимо заједно, између осталог и када је у питању мешање у Африну“, рекао је Чавушоглу за телевизију Си-Ен-Ен Турк.

Он је додао да „Русија не треба да се брине због могуће операције или да буде против“.

„Оно што је главно за Русију јесте да тамо постоје посматрачи и важно је да при било каквом развоју догађаја они не настрадају. За то је битна координација, коју активно спроводимо. Што се тиче ваздушних напада, сви треба да су у контакту са свима који се тамо налазе“, нагласио је он.

Пошто Руси имају ваздушне базе у Сирији, а тамо има и „много других играча, веома је важно да не буде неочекиваних сукоба“, додао је Чавушоглу.

Лист „Ватан“ је, позивајући се на војне изворе, саопштио да ће Турска употребити авијацију која ће гађати 149 циљева.